Umrl avstrijski pisatelj Jakov Lind

Umrl je avstrijski pisatelj, slikar in igralec Jakov Lind, ki je 10. februarja praznoval 80. rojstni dan. Lind, rojeni Dunajčan, je umrl v soboto v Londonu, kjer je živel zadnjih 50 let.

Objavljeno
20. februar 2007 11.32
Jakov Lind
Dunaj – Umrl je avstrijski pisatelj, slikar in igralec Jakov Lind, ki je 10. februarja praznoval 80. rojstni dan. Lind, rojeni Dunajčan, je umrl v soboto v Londonu, kjer je živel zadnjih 50 let. Lind, rojen leta 1927 v družini judovskih trgovcev, je bil po priključitvi Avstrije nacistični Nemčiji leta 1938 z otroškim transportom poslan na Nizozemsko.

Po okupaciji Nizozemske si je Lind nadel lažno ime in se preživljal kot pomožni mornar na rečnih vlačilcih na Renu, kasneje pa kot kurir na ministrstvu za letalstvo nemškega rajha. Po vojni se je v Palestini, na Dunaju in na Nizozemskem zaman skušal ustaliti kot priložnostni delavec, fotograf, detektiv, novinar, prevajalec in asistent režije.

Domovino je nazadnje našel v Londonu. Tam so leta 1962/63 nastale zgodbe Duša iz lesa (Seele aus Holz) in leta 1963 roman Pokrajina v betonu (Lanschaft in Beton). Prvi del svoje biografije, Štetje korakov (Counting my Steps), je leta 1969 napisal v angleščini. Sledili so drugi romani, pripovedi in radijske igre. Lind je leta 1997 prejel častno medaljo mesta Dunaj. Letos bi bil moral na Dunaju prevzeti nagrado "Theodor Kramer" za pisanje v eksilu.

V njegovih delih je zaznati občutek za ironijo in vrednotenje grotesknih situacij. Linda v nemško govorečih državah dolgo niso cenili. Njegova dela pa so doživela velik uspeh v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.