Umrl igralec Vanja Drach

Po kratki in težki bolezni je v 77. letu starosti umrl hrvaški gledalec Vanja Drach. V dolgoletni karieri je ustvaril več kot 200 gledaliških vlog in nastopil v 70 filmih in televizijskih nadaljevankah.

Objavljeno
07. september 2009 16.01
L.Š./STA
L.Š./STA
Zagreb - Hrvaški igralec Vanja Drach je po kratki in težki bolezni umrl v starosti 77. let. Preminil je v soboto v zagrebški bolnici za pljučne bolezni. V dolgoletni karieri je ustvaril več kot 200 gledaliških vlog in nastopil v 70 filmih in televizijskih nadaljevankah. Drach je bil eden izmed najbolj razpoznavnih glasov dramskega programa hrvaškega radia.

Generacije gledalcev se bodo spominjale Drachovih gledaliških igralskih vlog v dramah Shakespearea, Moliera in Krleže in v televizijskih nadaljevankah, kot so Gruntovčani ali Kapelski kresovi. Med številnimi nagradami, ki jih je dobil za svoje delo, je tudi nagrada Vladimir Nazor za življenjsko delo, ki jo je prejel leta 2005.

Drach je bil rojen leta 1932 v Bošnjakih pri Vinkovcih, na zagrebški akademiji dramskih umetnosti pa je diplomiral leta 1956. Bil je član ansambla gledališča Gavella in Hrvaškega narodnega gledališča (HNK). Nekaj časa je deloval tudi kot svobodni umetnik, so poročali hrvaški mediji.