Umrl James Brown

Legendarni pevec James Brown, ki se ga je oprijel vzdevek boter soula, je umrl v 73. letu starosti v bolnišnici v Atlanti.

Objavljeno
25. december 2006 11.15
James Brown
Atlanta – Legenda soula, pevec James Brown, je umrl v 73. letu starosti v bolnišnici v Atlanti.

Browna, ki je zbolel za pjučnico, so v nedeljo prepeljali v bolnišnico Emory Crawford Long Hospital v Atlanti, kjer je v noči na ponedeljek umrl, je sporočil Frank Copsidas, Brownov menedžer in zastopnik družbe Intrigue Music. Ob smrti je bil pri Brownu njegov dolgoletni prijatelj Charles Bobbit. Natančen vzrok smrti pa še ni znan.

Dobitnika treh grammyjev, ki ga ob Elvisu Presleyju, Bobu Dylanu in peščici drugih prištevajo h glasbenikom, ki so s svojim delom začrtali glasbene smernice v zadnjih 50 letih

Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so pesmi "Out if Sight", "(Get up I Feel Like Being a) Sex Machine", ter "Say It Out Loud - I'm black and I'm Proud" iz leta 1968, ki predstavlja ponos do rasne pripadnosti. "Ta pesem je ljudem pokazala, da besedila in pesmi lahko spremenijo družbo," je leta 2003 dejal Brown.

Legendarni glasbenik je v času svoje kariere prejel dva grammyja za pesmi "I Feel Good" ter "Living in America", leta 1992 pa je prejel grammyja za življenjsko delo. Poleg tega je bil ob Elvisu Presleyju in Chucku Berryju med prvimi glasbeniki, ki so bili sprejeti v Rock and Roll Hall of Fame.

Po Jamesu Brownu so se je zgledovali mnogi glasbniki, nekateri pa so ga tudi povsem odkrito posnemali. Nad njegovimi hitrimi plesnimi koraki sta se med drugim navduševala Mick Jagger in Michael Jackson, njegov ritem in način petja pa je zlahka prepoznati v pesmih, kot so "Fame" Davida Bowieja, "Kiss" Princea ter "Atomic Dog" Georgea Clintona.

Korenine v gospelu

Brown se je rodil leta 1933 v Lužni Karolini. Kot mladenič se je pridružil zboru pevcev gospela, po prestani zaporni kazni zaradi kraje avtomobila. Leta 1956 mu je uspel preboj na ameriške rhytm & blues glasbene lestvice s pesmijo Please Please Please. Po podatkih, ki so dosegljivi na njegovi uradni spletni strani, se je uspel kar s 94 hiti uvrstiti na Billboardovo lestvico vročih 100 v ZDA, ob koncu svoje glasbene kariere pa je njegov repertoar obsegal kar 800 pesmi. V svoji bogati glasbeni karieri je posnel več kot 50 albumov.

Populariziral je funk in odločilno vplival na mlajše generacije črnske glasbe. Med drugim je zaslužen tudi za razvoj rapa in hip-hopa. Njegovo glasbo so med drugim posnemali Fat Boys, Ice-T, Public Enemy in številni drugi v svetu rapa, ob čemer pa se je sam Brown leta 1989 pošalil, da se "vsa ta glasba lahko kosa le z (njegovo) zadnjo ploščo". Leta 2003 je temu dodal: "Disko je James Brown, prav tako hip hop in rap". Ob tem je še pojasnil, da je 90 odstotkov vse glasbe, ki jo pojejo raperji, njegove.