Umrl je ameriški književnik Sidney Sheldon

Ameriški književnik 89-letni Sidney Sheldon, sicer najpogosteje prevajan avtor nasploh, je umrl v torek v kalifornijskem Rancho Mirage zaradi pljučnice.

Objavljeno
31. januar 2007 12.24
Ameriški književnik 89-letni Sidney Sheldon
Los Angeles - Umrl je ameriški književnik Sidney Sheldon, sicer najpogosteje prevajan avtor nasploh. Kot je poročala ameriška radijska postaja KCBC, sklicujoč se na Sheldonovega tiskovnega predstavnika, je 89-letni Sheldon umrl v torek v kalifornijskem Rancho Mirage zaradi pljučnice. Njegov zadnji triler Bes bogov, kriminalna zgodba o podnebnih spremembah, je izšel pred dvema letoma. Novembra 2005 je izdal spomine z naslovom "The Other Side of Me". Njegovih 18 romanov so po svetu prodali v več kot 300 milijonih izvodov.

Sidney Sheldon se je rodil 11. februarja 1917 v Chicagu. V 30-ih letih je prišel v Hollywood, kjer se je sprva preživljal s sodelovanjem pri pisanju scenarijev. Med drugo svetovno vojno je služil kot pilot. Po vojni se je uveljavil tudi v gledališču, tako si je bilo denimo v nekem trenutku na Broadwayu mogoče sočasno ogledati kar tri njegove musicale: "The Merry Widow", "Jackpot" in "Dream with the Music". Njegov uspeh na Broadwayu je pripomogel tudi k vrnitvi v Hollywood.

Leta 1947 je dobil oskarja za scenarij za film "The Bachelor and The Bobby Soxer", v katerem sta zaigrala Shirley Temple in Cary Grant. Medtem ko je v 50-ih in 60-ih letih še vedno nadaljeval s pisanjem scenarijev, so mu mednarodni uspeh prinesli njegovi romani. Prvega, "The Naked Face", je objavil leta 1969. Njegov drugi roman "The Other Side of Midnight" je na vrhu lestvice knjižnih uspešnic New York Timesa ostal rekordnih 52 tednov.

"Knjige se trudim pisati tako, da jih bralec ne more odložiti," je pojasnil v nekem intervjuju leta 1982 in dodal: "Ko pride do konca poglavja, mora prebrati vsaj še eno." Ko je analiziral, zakaj toliko žensk kupuje njegove knjige, je dejal: "Rad pišem o ženskah, ki so nadarjene in sposobne in kar je še pomembneje, ki ohranijo svojo ženskost. Ženske imajo strahotno moč, svojo ženskost, in moški ne morejo biti brez njih."

Pisal je tudi za televizijo. V šestdesetih letih se je denimo domislil zgodbe o astronavtu (Larry Hagman), ki pristane na zapuščenem otoku in tam odkrije stekleničko s čudovitim, 2000 let starim duhom (Barbara Eden). TV serija "I Dream of Jeannie" se je na malih zaslonih obdržala pet sezon (1965-1970).

Številni njegovi romani so zaživeli na filmskem platnu. V njegovih zgodbah so zaigrale nekatere največje hollywoodske zvezde. V ljubezenskem trilerju "The Other Side of Midnight" je denimo zaigrala Susan Sarandon, v "The Naked Face" pa sta pred kamero skupaj nastopila Roger Moore in Rod Steiger.

Sidney Shelodon je bil več kot tri desetletja poročen z igralko Jorjo Curtright, ki je umrla leta 1985. Leta 1989 se je drugič poročil.