Umrl je Mirko Juteršek

Prof. dr. Mirko Juteršek je kulturni javnosti znan ne samo kot profesor umetnostne zgodovine, temveč tudi kot likovni kritik, pisec kataloških zapisov, soustvarjalec galerij in poznavalec trga slikarskih del.

Objavljeno
11. februar 2011 15.59
K. R., kultura
K. R., kultura
Mirko Juteršek se je rodil leta 1932 v Podgorju, po končani kamniški gimnaziji je na Filozofski fakulteti diplomiral iz zgodovine in umetnostne zgodovine in za diplomsko delo o ikonah v hrastoveljski cerkvi prejel Prešernovo nagrado. Leta 1962 je opravil bibliotekarski strokovni izpit z nalogo, ki je še danes nepogrešljiv pripomoček za raziskovanje novejše likovne umetnosti na Slovenskem.

Za doktorsko disertacijo si je leta 1971 izbral slikarja Matija Jamo in njegovo delo. Strokovno se je med drugim izpopolnjeval v Münchnu in v Moskvi ter postal izvedenec za ikonsko slikarstvo in rusko umetnost, kar je kot docent in izredni profesor od leta 1968 do 1989 predaval na oddelku za umetnostno zgodovino.

Vseskozi se je raziskovalno ukvarjal z umetnostno zgodovino in svoja dognanja objavljal v strokovnih publikacijah ter dnevnem časopisju. Več kot 35 let je deloval kot stalni sodni izvedenec in cenilec za področje likovne umetnosti. Skoraj dvajset let je kot stalni zunanji sodelavec Radia Ljubljana kot likovni kritik za različne oddaje pripravljal prispevke o likovnih razstavah v Sloveniji. Od leta 1989 do upokojitve septembra 1996 je bil direktor Slovanske knjižnice v Ljubljani. Od leta 1996 do smrti je predaval umetnostno zgodovino na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani.