Umrl je Silvan Furlan

V petek je nenadno umrl slovenski filmofil Silvan Furlan, direktor Slovenske kinoteke ter idejni vodja projekta Kinodvor. Pred smrtjo je pripravljal praznovanje stoletnice slovenskega filma.

Objavljeno
23. april 2005 11.21
Silvan Furlan z nekdanjo ministrico za kulturo Andrejo Rihter
Ljubljana – V petek je v Ljubljani, star komaj dvainpetdeset let, umrl Silvan Furlan, direktor Slovenske kinoteke. Bil je Novogoričan, diplomiral je na ljubljanski Filozofski fakultet, a od prvih študentskih let se je posvečal predvsem filmu in filmski teoriji. Že v osemdesetih letih je sam ali s sodelavci poskrbel za več filmskih publikacij in monografskih študij o slovenskih ali tujih avtorjih, bil je tudi urednik revije Ekran.

Leta 1994 je postal direktor nove (samostojne) Slovenske kinoteke in jo v kratkem usposobil za središče slovenske filmske kulture. Na noge je postavil Kinodvor in poskrbel za mrežo umetniških kinematografov.

Ob 90. letnici rojstva igralke Ite Rine je opozoril na njen pomen in bil glavni snovalec muzeja slovenskih igralcev v njeni rojstni hiši v Divači. Praznovanje stoletnice slovenskega filma, na katero se je pripravljal tudi kot vodilni organizator, bo, na žalost vseh njegovih prijateljev in prijateljev slovenskega filma, moralo miniti brez njega.