Umrl Laza Ristovski

Po težki bolezni je v starosti 51 let umrl znani glasbenik, skladatelj in klaviaturist Laza Ristovski. Pripadal je glasbenikom, ki so v prejšnjem stoletju zaznamovali jugoslovansko rock sceno.

Objavljeno
06. oktober 2007 15.34
Umrl Laza Ristovski
Beograd - V Beogradu je davi po težki bolezni v starosti 51 let umrl znani glasbenik, skladatelj in klaviaturist Laza Ristovski, je potrdila njegova prijateljica Ljiljana Grubor. Ristovski je igral v znanih rock skupinah, kot sta Smak in Bijelo dugme, in je pripadal glasbenikom, ki so v prejšnjem stoletju zaznamovali jugoslovansko rock sceno.

Rodil se je 23. januarja 1956 v Novem Pazaru, z glasbo se je začel ukvarjati s petimi leti, tri leta kasneje pa je začel obiskovati glasbeno šolo. Kot deček je postal član skupine Bezimeni, ki je igrala v Kraljevu. Leta 1975 je odigral prvi koncert s kragujevško skupino Smak na Filološki fakulteti v Beogradu.

S svojim zvokom je obogatil albuma "Smak" (1975) in "R.M. Točak" (1976) ter single "Ulazak u Harem" (1975), "Satelit" (1976) in "Ljudi nije fer" (1976). V oktobru leta 1976 je na prigovarjanje Gorana Bregovića prišel v skupino Bijelo dugme in posnel album "Eto! Baš hoću!". Sredi leta 1978 je skupino zapustil in z Ipetom Ivandićem posnel album "Stižemo".

Leta 1979 se je vrnil v skupino Smak in posnel singla "Na Balkanu" (1979) in "Rok cirkus" (1980) ter albuma "Rok cirkus" (1980) in "Zašto ne volim sneg" (1981). Po razpadu skupine jeseni 1981 je začel delati kot studijski glasbenik in je kmalu postal najbolj iskani klaviaturist v državi. Spisek ljudi, s katerimi je deloval ali spremljal na turnejah, je izredno dolg.

Sodeloval je z jazz orkestrom Radiotelevizije Beograd ter nekaj let gradil solistično kariero v elektronski glasbi. V skupino Bijelo dugme se je vrnil leta 1985 in posnel albume "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" in "Ćiribiribela". Napisal je tudi glasbo za nekaj domačih filmov, izdal CD klasične glasbe z operno pevko Dubravko Zubović ter na turneji spremljal kitarista Alvina Leeja, bivšega člana skupine Ten Years After.

Zaradi težke bolezni je bil Ristovski nekaj let vezan na invalidski voziček, vendar je nadaljeval delo in celo sodeloval na turneji skupine Bijelo dugme leta 2005.