Umrl legendarni Jim Capaldi

Legendarni bobnar rock skupine Traffic, Jim Capaldi, je podlegel raku na želodcu. “Glasni” Jim, ki so ga skupaj s člani skupine vključili tudi v ameriško Rock'n'roll Hall of Fame, je umrl v spanju.

Objavljeno
28. januar 2005 22.26
Jim Capaldi - glasbeni svet ga bo pogrešal
London - Legendarni bobnar rock skupine Traffic, 60-letni Jim Capaldi, je podlegel raku na želodcu. Kot je povedala tiskovna predstavnica njegove družine, je Capaldi v bolnišnici umrl med spanjem, v zadnjih urah pa je bila z njim tudi soproga Aninha in njuni dve hčerki.

Capaldi se je italijanskima priseljencema rodil v Angliji, kjer je s kolegom Stevom Winwoodom sestavil psihedelično rock skupino z imenom Traffic. Skupina, katere moto je bil “zveneti kot ena in ista skupina, a nikoli isto”, je ljubitelje rocka leta 1967 navduševala z uspešnicami, kot sta na primer “Paper sun” in “Hole in my show”.

Skupina, ki sta ju poleg Capaldija in Winwooda tvorila še Dave Mason in Chris Wood, se je razšla leta 1974, vendar sta se Capaldi in Winwood leta 1993 ponovno združila in zasnovala nov album.
Capaldi je bil sicer zelo uspešen tudi v solo karieri, pri čemer je sodeloval z mnogimi znanimi glasbeniki, tudi z Ericom Claptonom, Georgeom Harrisonom in Paulom Wellerjem. Leta 1975 je velik uspeh dosegel s priredbo Roya Orbisona “Love hurts” in spisal hvalnico reggaeju “This is reggae music”.

Capaldijev kolega in menedžer John Taylor je izjavil, da bodo Jima strahotno pogrešali. “Bil je eden bolj vplivnih piscev pesmi; ne le za svojo generacijo, ampak za celotno zgodovino popularne kulture glasbe,” je dejal Taylor, ki se s Capaldijem sodeloval kar 26 let. “Življenje je sprejemal z veliko energije in strasti ter zapustil bogato dediščino, s katero se bodo dandanašnji pisci in glasbeniki težko kosali.”