Umrl Peter Boyle

V New Yorku je v sredo umrl igralec Scorsesejevega Taksista Peter Boyle, ki je igral čarobnega plesalca stepa v filmu Mladi Frankenstein ter v vseh nadaljevanjih Dedka Mraza.

Objavljeno
14. december 2006 11.27
Peter Boyle na premieri Kave in Cigaret na filmskem festivalu Tribeca v Manhattnu leta 2004
Los Angeles - V New Yorku je v sredo umrl igralec Peter Boyle, znan kot čarobni plesalec stepa v filmu Mladi Frankenstein in po vlogi očeta v televizijski nanizanki Vsi imajo radi Raymonda. Star je bil 71 let. Boyle je umrl v bolnišnici New York Presbiterian Hospital, kjer se je zdravil zaradi raka in bolezni srca, njegovo tiskovno predstavnico Jennifer Plante povzemajo tuje tiskovne agencije.

Boyla je izstrelil film Joe

Boyle je prvič pritegnil pozornost z vlogo jeznega delavca v filmu "Joe", ki je bil deležen velikega uspeha v času vojne v Vietnamu. Najbolj znan pa je postal po povsem različnem tipu vlog, ki so zaznamovale njegovo igralsko pot, namreč ko je pristal, da bo igral nespretno in zastrašujoče bitje, izšlo iz laboratorija norega znanstvenika, v filmu Mladi Frankestein Mela Brooksa iz leta 1974.
V ključnem trenutku filma Gene Wilder, kot znanstvenik Frederick Frankenstein, predstavlja svojo stvaritev občinstvu, v katerem so vsi iz visoke družbe. Boyle, oblečen v smoking, v tem trenutku zapoje in zapleše na nekdanjo uspešnico Irvinga Berlina "Puttin' on the Ritz".

Ta nastop je predstavil tudi drugo plat igralčeve narave, ki je kasneje dobila potrditev v nagradi emmy in ki so jo s pridom izkoristili v številnih filmih, najbolj pa verjetno v nanizanki Vsi imajo radi Raymonda, v kateri je deset let utelešal nepopravljivega očeta Franka Baroneja. Na bogati igralski poti je Boyle nastopil tudi v filmih Taksist, F.I.S.T, vseh treh nadaljevanjih Dedka Mraza in Medtem ko si spala, s Sandro Bullock.