Umrl pevec Franki Laine

V San Diegu je umrl priljubljeni ameriški pevec Frankie Laine, ki je vrhunec slave dosegel v 40-ih in 50-ih letih, Kot avtor se je podpisal pod številne ključne pesmi ameriške popularne glasbe.

Objavljeno
07. februar 2007 12.05
Frankie Laine
Los Angeles - Umrl je priljubljeni ameriški pevec Frankie Laine . Vrhunec pevske slave je doživel v 40-ih in 50-ih letih, v skoraj sedemdesetletni karieri pa je prodal kakšnih 100 milijonov plošč, poročajo svetovne agencije. Laine je umrl v torek v 94. letu v eni od bolnišnic v San Diegu v Kaliforniji po operaciji kolka, je sporočil njegov producent.

Frankie Laine se je s svojim pravim imenom Francesco Paolo LoVecchio leta 1913 rodil v družini italijanskega priseljenca v Chicagu (Illinois). Javno je začel nastopati v začetku 30-ih let, vendar je pravi uspeh doživel po II. svetovni vojni. Ob koncu 50-ih let pa se je Laine po prodanih ploščah že kosal z Elvisom Presleyjem.

Laine se je posvečal jazzu, gospelu, countryju, bluesu in rocku. Kot avtor ali koavtor se je podpisal pod številne ključne pesmi ameriške popularne glasbe, kot sta "That lucky old sun" - pesem je kasneje pel tudi Ray Charles, in "Dream a little dream of me", ki so jo v repertoar privzeli Mamas and Papas. Njegovi hiti so bili tudi "Hey Joe", "I Believe", "Mule Train", "Answer Me".

Odpel je tudi naslovno pesem "Do Not Forsake Me" za western Johna Waynea Točno opoldne ter pesem "Wild Wild West" za filmsko parodijo Mela Brooksa z naslovom Vroča sedla. Interpretiral je tudi naslovno pesem za TV nanizanko - western "Rawhide" (1959-1966), v katerem je igral Clint Eastwood.

Laine je imel močan in globok bariton. Kljub zdravstvenim težavam je pel vse do začetka novega tisočletja. Njegov zadnji album, "The Nashville Connection", je izšel leta 2003. Z uspešnico "I Believe" je Laine leta 1953 v Veliki Britaniji dosegel rekord na glasbenih lestvicah, kjer je dolge tedne držal prvo mesto.