Umrl pianist Primož Lorenz

Po hudi bolezni je v 65. letu starosti ponoči v Ljubljani umrl znani slovenski pianist, profesor in kulturni promotor Primož Lorenz.

Objavljeno
02. januar 2007 16.35
Pianist Primož Lorenz
Ljubljan - Po hudi bolezni je v 65. letu starosti ponoči v Ljubljani umrl znani slovenski pianist, profesor in kulturni promotor Primož Lorenz, je sporočili njegov brat Tomaž. Prejemnik več priznanj, med drugim dveh nagrad Prešernovega sklada, je kot pianist več kot pol stoletja nastopal z bratoma Tomažem in Matijo v Triu Lorenz.

Leta 1942 v Ljubljani rojeni pianist je leta 1966 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je opravil tudi magisterij iz komorne igre.

Primož Lorenz je več kot pol stoletja nastopal predvsem z bratoma Tomažem in Matijo v legendarnem Triu Lorenz, s katerim se je na več kot 2000 koncertih predstavil v najpomembnejših glasbenih središčih štirih celin, snemal za dolgo vrsto domačih in tujih radijskih in televizijskih hiš ter posnel številne plošče ter avdio in video kasete.

Trio je v svojem bogatem repertoarju, ki ga je kot eden redkih ansamblov večinoma izvajal na pamet, posvečal še posebno pozornost domači ustvarjalnosti. Mnogi najpomembnejši slovenski skladatelji so triu napisali in posvetili svoja dela.

Za vrhunske dosežke je Primož Lorenz prejel dve nagradi Prešernovega sklada, nagrado Društva slovenskih skladateljev, ki ga je leta 1998 imenovalo tudi za častnega člana, nagrado JRT za najboljši komorni posnetek, zlato medaljo Društva jugoslovanskih skladateljev, red zasluge za narod s srebrnimi žarki in mnoga druga priznanja.

S pedagoškim delom je začel na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1972, kjer je poučeval klavir in komorno igro, od leta 2001 kot redni profesor. Dejaven je bil tudi kot predsednik ljubljanskega Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra in nacionalnega projekta Imago Sloveniae, ki pomembno promovira slovensko - predvsem glasbeno - kulturo na najvišji ravni širom Slovenije in na tujem.