Umrl pionir italijanske televizije

Na svojem domu v Monte Carlu je za posledicami srčnega infarkta umrl 85-letni kralj televizijskih zabavnih oddaj Mike Bongiorno. Televizijski moderator je bil na malih ekranih od leta 1953, zaradi uspešnosti so ga klicali tudi super Mike.

Objavljeno
08. september 2009 19.31
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Rim - Na svojem domu v Monte Carlu je za posledicami srčnega infarkta danes umrl 85-letni kralj italijanskih kvizov in televizijskih zabavnih oddaj Mike Bongiorno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Starosta televizijskih moderatorjev je bil na malih ekranih od leta 1953. Bil je TV voditelj z verjetno najdaljšim stažem na svetu.

Mike Bongiorno je v domove gledalcev italijanske televizije RAI, ki se je rojevala v letih 1953/1954, na velika vrata vstopil leta 1955, ko je vodil prvi zabavni kviz z naslovom Pusti ali podvoji (Lascia o raddoppia?). Kviz so pripravljali vse do leta 1959, bil je gromozanski uspeh, poročajo agencije. Oddaja je bila nenehna uspešnica, tudi z njeno pomočjo je Mike Bongiorno že tedaj postal ikona novega medija. Neuničljivi Mike se je pojavil še na eni od ponedeljkovih oddaj italijanske televizije RAI.

 

Bongiorno je 27 let delal za televizijsko mrežo medijske skupine Mediaset, ki je v lasti italijanskega premiera Silvia Berlusconija. "Umrl je velik prijatelj in protagonist zgodovine italijanske televizije,'' je Biongornovo smrt pospremil Berlusconi. Opozicijski politiki so o Bongiornu prav tako dejali, da je bil "protagonist italijanske televizije v vseh njenih fazah" in da velja "za do danes nedosegljivega pionirja".

 

Bongiorno, ki so ga zaradi njegove uspešnosti radi klicali tudi "super Mike", se je rodil leta 1924 v New Yorku kot sin sicilijanskih priseljencev. Po ločitvi staršev je odraščal v Torinu v Italiji. Leta 1944 je v Združenih državah poklicno pot začel kot radijski novinar. Potem je prišel uspeh s kvizom "Lascia o raddoppia?", narejenem po ameriškem vzorcu.