Umrl pisatelj Smiljan Rozman

V 81. letu starosti je umrl pisatelj Smiljan Rozman. Avtor številnih romanov je veljal predvsem za profesionalnega pisca novel, črtic in humoresk., pisal pa je tudi za mlade.

Objavljeno
15. marec 2007 18.05
Ljubljana - V 81. letu starosti je umrl pisatelj Smiljan Rozman. Avtor številnih romanov je veljal predvsem za profesionalnega pisca novel, črtic in humoresk. Pisal je tudi za mlade, poleg tega pa je avtor več scenarijev za lutkovne in risane filme ter televizijske drame. S svojimi deli si je Rozman utrdil sloves tehtnega ustvarjalca z izjemnim posluhom za skrivnosti življenja. Deloval je tudi kot poklicni glasbenik, filmski igralec, scenarist, pedagog in slikar.

Smiljan Rozman se je rodil leta 1927 v Celju. Z družino se je kmalu preselil v Maribor. Med drugo svetovno vojno so pisateljevo družino preselili v Srbijo, sam pa je moral na prisilno delo v Nemčijo. Po vojni je končal učiteljišče v Mariboru, nato pa je študiral psihologijo na filozofski fakulteti v Ljubljani.

Objavljati je začel leta 1948 v Mladinski reviji, pisal pa je tudi za Cicibana in Pionirski list. Njegova trilogija romanov Nekdo, Mesto in Pokopališče je prežeta s teorijo absurda. V njih je opisal malega človeka, ki ga je razosebila vojna. Roman Mesto prinaša svojstveno podobo starega Maribora, o morju pa je pisal v romanih Obala in Druščina.

Rozman je po lastnem scenariju režiral kratki igrani film Basistov ponedeljek in se v radijskih krogih uveljavil z otroško radijsko igro Čudežni pisalni strojček. V delih za otroke in mladostnike je poudarjal njihovo enkratno in celovito dojemanje sveta.