Umrl pisec Simulakra

V Parizu je pri 75ih letih umrl eden najpomembnejših mislecev postmoderne, znani francoski sociolog in filozof Jean Baudrillard, avtor številnih del, ki so kritizirala potrošniško kapitalistično družbo.

Objavljeno
06. marec 2007 22.02
Filozof Jean Baudrillard (1929-2007)
Pariz - V Parizu je danes pri 77 letih umrl znani francoski sociolog in filozof Jean Baudrillard. Avtor kakih 50 knjig, znan predvsem po svoji kritiki potrošniške družbe, je bil eden najbolj vplivnih mislecev postmoderne.

Teoretik izginjanja realnosti v virtualnem svetu kritičen do vojne v Iraku

Baudrillard se je leta 1991 proslavil s provokativnim delom Zalivska vojna se ni zgodila, v katerem je trdil, da v tej vojni, ki to ni bila, ni bilo zmagovalca in da konflikt v Iraku ni spremenil ničesar. Deset let kasneje je vzbudil pozornost z esejem Duh terorizma, v katerem se je oprl na teroristični napad na ZDA 11. septembra 2001, napad pa opisal kot "boj zmagovite globalizacije same s seboj".

Teoretik koncepta izginjanja realnosti v virtualnem svetu je bil rojen 20. julija 1929 v francoskem mestu Reims, kot germanist pa se je na začetku kariere ukvarjal s prevajanjem del Karla Marxa, Bertolda Brechta in Petra Weissa. Sam se je opisoval kot deziluzionist.
V slovenščino je prevedenih več njegovih del, med drugim Duh terorizma, Simulaker in simulacija, Transparentnost zla, Objekti v ogledalu ter Konec družbenega.