Umrl problematični genij Syd Barrett

V 61. letu starosti je umrl ustanovni član legendarnih Pink Floydov Syd Barrett. S skupino je ustvarjal od leta 1965 bo 1968, nato pa so se njihove poti ločile.

Objavljeno
11. julij 2006 18.50
Syd Barrett, ustanovni član skupine Pink Floyd
London – V 61. letu starosti je umrl ustanovni član legendarnih Pink Floydov, problematični genij Syd Barrett. V zadnjih letih je živel bolj ali manj v anonimnosti, njegova tiskovna predstavnica pa ni želela razkriti vzroka njegove smrti – Barrett se je sicer več let otepal sladkorne bolezni.

Leta 1965 je skupaj z Davidom Gilmourjem, Nickom Masonom in Rickom Wrightom ustanovil skupino Pink Floyd in zanjo napisal prve pesmi. Album "The Piper at the Gates of Dawn" iz leta 1967 je, kar se besedil tiče, bolj ali manj njegov, na njem pa je igral tudi kitaro. Plošča je bila tako komercialni kot kritiški hit. Kljub vsemu pa je bil Barrett precejšnje breme ostalim članom benda, saj je bil zaradi pogostega uživanja LSD psihično zelo nestabilen. Skupino je zapustil leta 1968. Potem je izdal še dva solistična albuma, "The Madcap Laughs" in "Barrett", kmalu zatem pa zapustil glasbeno industrijo.

Preostanek življenja je mirno preživel na svojem domu v Cambridgeju.