Umrl producent filma Doktor Živago

Umrl je italijanski producent Carlo Ponti. Znan je bil tudi kot soprog filmske dive Sofije Loren. Ponti, star je bil 94 let, je umrl v eni izmed bolnišnic v Genovi.

Objavljeno
10. januar 2007 13.36
Rim - Umrl je italijanski producent Carlo Ponti. Znan je bil tudi kot soprog filmske dive Sofije Loren. Ponti, star je bil 94 let, je umrl v eni izmed bolnišnic v Genovi.

Ponti, po rodu iz Milana, je med drugim produciral filmsko ekranizacijo romana Doktor Živago Borisa Pasternaka, ki je imel velik mednarodni uspeh in je prejel tudi šest oskarjev. Ponti je bil po izobrazbi sicer pravnik, vendar je kot odvetnik deloval le kratek čas, saj se je posvetil filmskemu poslu. Leta 1945 je produciral neorealistični film Rim, odprto mesto Roberta Rossellinija. Delal je tudi z drugimi znanimi italijanskimi režiserji tistega časa.

Ponti je leta 1950 skupaj z Dinom de Laurentiisom ustanovil produkcijsko hišo, ki je podprla takšne filmske mojstrovine, kot je denimo Cesta Federica Fellinija. Leta 1956 sta se producenta sicer razšla in Ponti je stopil na samostojno pot. Poleg Doktorja Živaga je produciral tudi izjemni film Michelangela Antonionija "Blow Up".