Umrl režiser Robert Wise

V Los Angelesu je včeraj umrl Robert Wise, ki je med drugim zrežiral filmske uspešnice Zgodba z zahodne strani in Moje pesmi, moje sanje.

Objavljeno
15. september 2005 13.53
Robert Wise
Los Angeles – V Los Angelesu je v sredo umrl štirikratni dobitnik oskarja Robert Wise, ki je med drugim zrežiral filmske uspešnice Zgodba z zahodne strani (West Side Story, 1961) in Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music, 1965). Wise je umrl v bolnišnici, odpovedalo mu je srce, je za Los Angeles Times povedal filmski agent Lawrence Mirisch. Mirisch je še povedal, da je Wise prejšnjo soboto s prijatelji še praznoval svoj 91. rojstni dan.

Wise je zrežiral 40 filmov različnih žanrov - od musicala do znastveno-fantastične grozljivke ("The Andromeda Strain", 1970), od klasične grozljivke ("The Body Snatcher", 1945) prek komedije ( "This could bi the Night", 1957) in monumentalnega filma ( "Helen of Troy", 1956) do filma katastrofe ("The Hindenburg", 1974).

Wise je v 30-ih letih začel kot pomočnik v Studiu RKO, nadaljeval kot montažer tona in slike. Orson Welles je Wisea vzel kot montažerja in asistenta k filmu Državljan Kane, ki ga mnogi še danes štejejo za najboljši film vseh časov.

Leta 1967 je Wise prejel častnega oskarja za življenjsko delo. Leta 1992 mu je tedanji ameriški predsednik George Bush izročil nacionalno medaljo za umetnost. Z nagrado za življenjsko delo (Life Achievement Award) ga je Ameriški filmski inštitut (AFI) leta 1998 uvrstil med najbolj pomembne in zaslužne hollywoodske režiserje.