Umrl skladatelj Karel Svoboda

Zadnja leta se je Svoboda posvetil skladanju glasbe za filme, televizijske serije in odrska glasbena dela, njegov zadnji musical, "Golem", pa so premierno izvedli novembra lani v Pragi.

Objavljeno
29. januar 2007 12.13
Praga - Umrl je češki skladatelj Karel Svoboda, med drugim avtor glasbe za priljubljeno televizijsko nanizanko Čebelica Maja. Svoboda se je v nedeljo ustrelil na vrtu svojega doma v kraju Jevany v bližini Prage. Kot možni motiv za samomor 68-letnega skladatelja navajajo bodisi neozdravljivo bolezen ali pa strah pred staranjem.

Svoboda se je rodil 19. decembra leta 1938 v Plznu. Zaslovel je v 60-ih letih kot član rockovske skupine Mefisto, pozneje pa kot najljubši skladatelj pesmi slavnega češkega in kasneje nemškega pevca zabavne glasbe Karla Gotta. Za Gotta je napisal, denimo, uspešnico "Lady Carneval", s katero je ta nastopil na festivalu popevk v Rio de Janeiru leta 1968, pa pesmi "Mour fou", "Mistral" in "Hey Hey Baby".

Zadnja leta se je Svoboda posvetil skladanju glasbe za filme in televizijske serije ter odrska glasbena dela, kot sta Drakula in Monte Cristo. Njegov zadnji musical, "Golem", katerega libreto je naslonjen na staro judovsko legendo, so premierno izvedli novembra lani, in sicer v novi gledališki dvorani v Pragi. Libretist Zdenek Zelenka je po novici o smrti Svobode v nedeljo izjavil, da si nikoli ne bi bil mislil, da bo Golem njun zadnji skupni projekt.

Svoboda je zapustil ženo Vendulo Svobodovo, ki vodi dobrodelni sklad Kanček upanja, namenjen otrokom z levkemijo. Ustanovila ga je leta 2000, po smrti štiriletne hčere Klare, ki jo je imela s skladateljem.