Umrla argentinska pevka Mercedes Sosa

V Buenos Airesu je v 75. letu umrla argentinska pevka Mercedes Sosa, eden najbolj slavnih glasov Latinske Amerike. Sosa je umrla po dolgi bolezni.

Objavljeno
04. oktober 2009 21.21
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Buenos Aires  - V Buenos Airesu je v 75. letu danes umrla argentinska pevka Mercedes Sosa, eden najbolj slavnih glasov Latinske Amerike. Sosa je umrla po dolgi bolezni. V 60-ih let je zaslovela s pesmimi, kot so "Gracias a la vida", "Cancion con todos", "Alfonsina y el mar" in druge, poročajo agencije.

Mercedes Sosa je bila od 18. septembra v bolnišnici zaradi bolečin v jetrih in pljučih. Zdravstveno stanje se je pevki, ki so jo klicali tudi "La Negra", v soboto še poslabšalo.

"Bila je glas tistih, ki se sami niso mogli oglašati v tistih časih diktature (1976-1983). Bojevla se je za človekove pravice po vsem svetu," je izjavil glasbenik Victor Heredia, njen prijatelj in skladatelj več njenih pesmi.

Mercedes Sosa je bila simbol gibanja za ponovno uveljavitev folklorne glasbe, bila je družbeno angažirana. "La Negra" so jo klicali zaradi njenih gostih črnih las. Odre si je delila z drugimi pevskimi velikani, kot so Luciano Pavarotti, Sting, Joan Baez, Andrea Bocelli, Chico Buarque, Gal Costa in Shakira.

Nastopala je na prestižnih krajih, med drugim v Sikstinski kapeli v Vatikanu (1994), dvorani Carnegie Hall v New Yorku (2002) in v rimskem Koloseju (2002), kjer je na mirovnem koncertu nastopil Ray Charles.

Sosa se je rodila 9. julija leta 1935 v Tucumanu v družini z indijanskimi koreninami. Sprva je učila folklorne plese, nato se je posvetila petju in se priključila možu, prav tako glasbeniku Manuelu Oscarju Matusu, v gibanju Nuevo Cancionero, ki je oživelo ljudsko umetnost. Njena prva plošča je nosila naslov "Canciones con fundamento".

Kot komunistična borka je morala kmalu v eksil. Leta 1979 so jo aretirali med koncertom v La Plati. Mercedes Sosa so prepovedali nastopati, tako da se je nastanila v Parizu in pozneje v Madridu. V Argentino se je vrnila šele leta 1982 in imela niz koncertov v Buenos Aires.

"To je najmočnejši glas Latinske Amerike," je pred smrtjo izjavila čilska predsednica Michelle Bachelet. Sosa je pela "Gracias a la vida", ki jo je napisala čilska avtorica Violeta Parra.

"Pevka sem. Vdova. Imam sina, Fabiana Ernesta, in vnukinji. Vozim majhen audi. Bila sem zelo bolna in sem se srečala z Bogom. Napredna sem. Sem ambasadorka Unicefa," se je Mercedes Sosa sama popisala v nekem intervjuju leta 2000.

Bolezen ji je preprečila dokončanje dvojnega albuma "Cantora", na katerih so dueti z največjimi hispanskimi glasbeniki, kot so Joan Manuel Serrat, Luis Alberto Spinetta, Caetano Veloso, Shakira.

Mercedes Sosa je znana tudi slovenskim ljubiteljem dobre glasbe. Pred dobrimi šestimi leti je v okviru evropske turneje celo gostovala v Sloveniji. Junija 2003 je tako nastopila na festivalu Lent v Mariboru, jazz festivalu v ljubljanskih Križankah in v Novi Gorici.