Umrla hollywoodska igralka Yvonne De Carlo

V 85. letu starosti je umrla igralka Yvonne De Carlo. V karieri je posnela okoli sto celovečernih filmov, v spominu pa bo ostala po vlogi v TV nanizanki "The Munsters".

Objavljeno
11. januar 2007 10.47
Igralka Yvonne De Carlo
Los Angeles - V Kaliforniji je v enem od domov za ostarele v 85. letu starosti v ponedeljek umrla hollywoodska igralka Yvonne De Carlo.

V eni od glavnih vlog je nastopila v spektaklu Deset zapovedi. Kot Peggy Yvonne Middleton se je rodila v Vancouvru v Kanadi. Bila je brinetka klasične lepote, od leta 1941 do leta 1995 je nastopila v skoraj sto celovečernih filmih, na TV pa uspela z vlogo v srhljivi nanizanki "The Munsters". Snemala je s slavnimi kolegi, kot so Burt Lancaster, Clark Gable in Sidney Poitier, in režiserji, med njimi z Robertom Siodmakom in Raoulom Walshem.

Yvonne De Carlo, ki ji je razkošna postava pomagala, da je začela nastopati v drugorazrednih avanturističnih filmih in westernih, se je do pomembnejših vlog dokopala v 50-ih letih, pozneje, leta 1971, je imela nosilno vlogo v prelomnem broadwayjskem musicalu Stephena Sondheima z naslovom " Follies" (Norčije). Predstava je bila leta 1972 deležna nagrade tony za najboljši musical.

V Desetih zapovedih (The Ten Commandments), filmskem spektaklu iz leta 1956, ki ga je zrežiral Cecil B. De Mille, je odigrala Sephoro, ženo Mojzesa, ki ga je utelesil Charlton Heston. Leto zatem je nastopila ob Clarku Gableu in Sidneyju Poitieru v filmu "Band of Angels" kot Gableova ljubica iz višjih krogov.

Televizijskim gledalcem bo za vedno ostala v spominu kot Lily Munster v nanizanki, ki so jo predvajali v letih 1964-1966. "The Munsters", ime je menda izšlo iz pojma "fun-monsters" (smešne pošasti), je ponudila celo galerijo grotesknih likov, med njimi Drakule in Frankensteina, na pajčevinastem gotskem prizorišču. Lily, nekakšna vampirka v črni obleki, je bila na čelu te srhljive druščine. Na koncu igralske poti je večinoma nastopala v televizijskih filmih in srhljivkah, leta 1991 pa je posnela tudi film "Oscar" s Sylvestrom Stallonejem.

V Hollywoodu se Yvonne De Carlo spominjajo kot ene največjih lepotnih kraljic v 40-ih in 50-ih letih, kot sploh ene najlepših žensk na svetu in ene zadnjih bleščečih hollywoodskih igralk. Svoje življenje je popisala v avtobiografiji (Yvonne: An Autobiography) leta 1987 in v njej navedla imena 22 svojih ljubimcev, med njimi so bili Howard Hughes, Burt Lancaster, Robert Stack, Robert Taylor, Billy Wilder, Aly Khan in iranski princ. Leta 1955 se je poročila s kaskaderjem Bobom Morganom in rodila dva sinova. Na stara leta je živela precej odmaknjeno v Kaliforniji.