Umrla je francoska igralka 
Maria Schneider

V starosti 58 let je po dolgi bolezni umrla francoska igralka Maria Schneider, ki je ob takrat oseminštiridesetletnem Marlonu Brandu zaslovela v filmu Zadnji tango v Parizu (1972) režiserja Bernarda Bertoluccija.

Objavljeno
03. februar 2011 20.23
Z. R.
Z. R.
Schneiderjeva je bila stara 19 let, ko je v tem Bertoluccijevem filmu povsem neznana zaigrala mlado francosko dekle vsega naveličanega moškega v srednjih letih, srečevala pa sta se v najetem stanovanju v Parizu. Film je bil zaradi nazornih prizorov spolnosti prepovedan v več državah, hkrati pa je prejel dve nominaciji za oskarja. Za režijo je bil nominiran Bertolucci, za glavno moško vlogo pa Brando. Schneiderjeva je po tem filmu, ki ji je takoj zagotovil svetovno slavo, zaigrala v več kot 50 filmih, med drugimi tudi v Poklicu: Reporter (1975) ob Jacku Nicholsonu, ki ga je režiral Michelangelo Antonioni, toda znana je vendarle ostala predvsem po prvem, za tiste čase dovolj revolucionarnem in škandaloznem filmu, ki si ga je bilo mogoče ogledati tudi pri nas.

Zadnje čase so Zadnji tango v Parizu pogosteje ponavljali na televizijskih zaslonih po svetu tudi zaradi njegove skorajda že 40. obletnice. Zdi se, kakor da ne more uiti nobeni generaciji. Toda sam film takrat mladostni Marii ni prinesel miru, saj je po njem (v nekem časopisu so zapisali, da je dejala, da se ji je med snemanjem zdelo, kakor da bi jo bil Brando posilil) večkrat padla v avtodestruktivno depresijo.