V boj za tujejezičnega oskarja Pokrajina št. 2

Pokrajina št. 2 režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja je kandidat Slovenije za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Film je bil predstavljen na številnih mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu.

Objavljeno
09. september 2009 18.41
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Pokrajina št. 2 režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja je kandidat Slovenije za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Film je nastal v produkciji Foruma Ljubljana. Na izbor za nagrado so bili poleg Pokrajine št. 2 prijavljeni filmi Za vedno Damjana Kozoleta, Lajf Vita Tauferja in Prehod Borisa Palčiča.

Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki ji je predsedoval direktor fotografije Bojan Kastelic, v njej pa so bili še scenaristka Ana Lasić, producentka Ida Weiss, igralec Primož Bezjak, kostumografinja Tatjana Birgmajer, filmski kritik Gorazd Trušnovec in montažer Janez Bricelj (montažer), so sporočili z društva.

 

Pokrajina št. 2 je lanskoletni zmagovalec Festivala slovenskega filma, nagrajen s šestimi vesnami: za najboljši film, režijo, stransko žensko vlogo, fotografijo, scenografijo in glasbo. Na Brooklynskem festivalu v New Yorku je prejel nagrado za najboljši scenarij. Film je svetovno premiero doživel lani na filmskem festivalu v Benetkah. Predstavljen je bil na številnih mednarodnih filmskih festivalih po vsem svetu.