V CD italijanska grafika

V Galeriji Cankarjevega doma bodo odprli razstavo Grafika v Italiji 16. in 17. stoletja iz zbirke starih mojstrov Hrvaške akademije znanosti in umetnosti.

Objavljeno
23. januar 2007 11.33
Ljubljana - V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo ob 20. uri odprli razstavo Grafika v Italiji 16. in 17. stoletja iz zbirke starih mojstrov Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU). Postavitev ob delih Italijanov zajema tudi dela umetnikov, ki niso bili Italijani, a se je njihov opus razvijal in širil v prostoru italijanskega grafičnega snovanja. Tako bo mogoče občudovati dela iz kroga Andree Mantegne in Marcantonia Raimondija ter grafične liste bratov Agostina in Annibaleja Carraccija, Rafaela Guidija, Carla Cesia in Giovannija Cesarea Testija.

Zgodovina grafike je povezana z razvojem grafičnih tehnik in njihovo uporabo, njen pomen je bil odločilen za oblikovanje vizualnega spomina novega veka. Grafike starih mojstrov so svojevrstna baza likovnih podatkov, ki so jo v portfeljih zbirali umetniki in zbiralci in ki je bila s svojimi zamislimi ter likovnim jezikom glavni povod za nastanek drugih umetnin.

V novoveški Evropi od začetka 16. stoletja je nastajala vzporedna zgodovina razširjanja slik s pomočjo grafik, ki so jih prenašali umetniki, trgovci, zbiralci in meceni. Meja je postala mehka in pretočna, potovanja grafik pa se danes kažejo v skorajda potopisnem in dopolnilnem itinerariju velikih slogovnih sprememb, ki jih grafični listi interpretirajo.

Zbirka starih mojstrov Kabineta grafike HAZU ima zaradi svoje starosti, občutljivosti in pričevalnosti izjemno vrednost za zgodovino evropske grafične umetnosti. Zbirka je skupek izjemnih primerkov, ki predstavljajo vse stopnje grafičnega lista v nastanku, namenu in usodi skozi čas. Avtorica razstave, ki bo odprta do 18. marca, in kataloga je Margita Sveštarov Šimat. Pri nastanku razstave sta sodelovali hrvaška in slovenska akademija, HAZU in SAZU.