V Grosuplju za kulturo desetkrat manj kot lani

Zvezi kulturnih društev (ZKD) lani 106.000 evrov, letos zgolj 10.000. Župan Verlič je prepričan, da je stroške treba zmanjšati.

Objavljeno
15. februar 2011 19.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Grosuplje – Med grosupeljskimi kulturnimi delavci je precej prahu dvignila namera občinskega vodstva, da Zvezi kulturnih društev (ZKD) Grosuplje odvzame precejšen del denarja; namesto lanskih nekaj več kot 106.000 evrov ji je koalicija SDS in lista Rad imam Grosuplje namenila vsega 10.000 evrov.

Približno 70.000 evrov je ZKD lani porabila za plače in prispevke dveh zaposlenih kulturnih delavcev, kar je po mnenju kritikov v občinski upravi nerazumno visok znesek. Svetniki so pred kratkim sprejeli osnutek proračuna, kjer so odpravili financiranje splošnih stroškov zveze, stroškov dela obeh zaposlenih in kinematografske dejavnosti.

Vodstvo ZKD temu nasprotuje, saj to po besedah njihovega predsednika Jerneja Kralja pomeni poskus ukinitve zveze. Kralj je prepričan, da je bil namen občinskega vodstva dosežen s tem, da je zveza pripravila svoj predlog, po katerem bi za delovanje potrebovali najmanj 70.000 evrov. Predlog so predstavili podžupanoma Dušanu Hočevarju in Iztoku Vrhovcu, predvideva pa nižjo plačo za oba zaposlena in ukinitev vseh sejnin ter honorarjev. Z načrtovanim zmanjšanjem sredstev ZKD se ne strinja svetnica LDS Zdenka Cerar in izraža vso podporo strokovni kulturni delavki Simoni Zorc Ramovš. »Prav po njeni zaslugi je Grosuplje na področju kulturnega ustvarjanja postalo prepoznavno v bližnji in daljni okolici,« je za Delo povedala Cerarjeva. Upa, da bosta vodstvi občine in ZKD našli skupni jezik.

Po naših informacijah sta sodu izbili dno gala novoletni operni koncert, s katerim je bilo 20.000 evrov izgube in zahteva Ramovš Zorčeve, da občina plača račun za deset šopkov rožic v skupni vrednosti skoraj 2000 evrov. Naš vir pravi: »Takega početja z davkoplačevalskim denarjem občina ne sme dovoliti.«

Resničnost navedb župan Peter Verlič za Delo ni ne potrdil ne zanikal, dejal je le, da pri pregledu nekatere številke niso šle skupaj, da so bile nekatere prireditve zelo slabo obiskane, stroški pa so bili skrb vzbujajoči. »Naš glavni namen je varčevanje. Pri pripravi proračuna iščemo rezerve, pri čemer pa ZKD ni in ne more biti izvzeta,« je povedal Verlič in je še dodal, da so v ZKD varčevalne ukrepe sprejeli z razumevanjem.

Na navedbe, da se za varčevanjem skriva poskus koalicije, da bi v ZKD zaposlila drugo osebo, je župan odgovoril: »Po prevetritvi stroškov poslovanja ZKD se je govorilo in razmišljalo o marsičem. Odkrito povem, naš namen je racionalizacija poslovanja in nič drugega«.