V Helsinke bo odšla Alenka Gotar

Zmagovalka slovenske popevke EMA 2007 je Alenka Gotar s skladbo Cvet z juga, ki je prejela 44636 glasov. Eva Černe s skladbo Čudež smehljaja je bila na drugem mestu.

Objavljeno
04. februar 2007 00.00
Pevka Saša Lendero
Ljubljana - Na Gospodarskem razstavišču se je zaključil 13. festival zabavne slovenske popevke EMA 2007 za izbor slovenske zastopnice na letošnjem evrovizijskem tekmovanju v Helsinkih. Po drugem telefonskem tekmovanju je postala zmagovalka Alenka Gotar s skladbo Cvet z juga, ki je prejela 44636 glasov. Na drugo mesto se je uvrstila pevka Eva Černe s skladbo Čudež smehljaja, za katero je telefonsko glasovalo 31324 ljudi. En glas večine je zadostoval za zmago.

V finale se je uvrstilo sedem pesmi: Pepelka ansambla Zlati muzikanti, Element L skupine Nude, Nor sem nate, ki jo je zapel Denis , Drugačna (pesem) Tadeje Fatur, Druga violina, ki jo je zapela Žana, Zadel si me v živo v izvedbi Steffy & Donalda Trumpeta in Čudeži smehljaja Eve Černe.

Finalisti se bodo za nastop na 52. tekmovanju za pesem Evrovizije na Finskem potegovali poleg sedmih pesmi, ki so se na zaključni večer EME 2007 uvrstile že na četrtkovem predizboru; to so Stiki, ki jih je zapela Alya, Hitmejker v izvedbi Deana Vivoda in Tonus Kitaris, Naj svet zakriči v izvedbi Sebastiana, Bella mia Don Corleona, Kdo hoče plesati z menoj? skupine Zablujena generacija, Cvet z juga Alenke Gotar in Zadeni me Martina Peroviča.

Kandidate za slovensko evrovizijsko zastopnico so izbrali gledalci, ki so za svojo najljubšo skladbo glasovali po telefonu. Lani je Slovenijo na 51. tekmovanja za pesem Evrovizije v Atenah zastopal Anžej Dežan, vendar se njegova pesem Plan B ni uvrstila na sklepni večer tekmovanja. "Evropski popevkarji leta" so nekoliko presenetljivo postali finski rokerji Lordi z neklasičnim evrovizijskim komadom "Hard Rock Hallelujah".

Zmaga sopranistke

Sklepni večer, na katerem se je predstavilo 14 izvajalcev, sta povezovala Helena Blagne in Mario Galunič.

Kot je dejala Blagnetova, je glasovanje za EMO "največje telefonsko glasovanje nacionalnega pomena", tega pomena pa se v svoji operni karieri zaveda tudi zmagovalka Gotarjeva, saj je najprej nastopala v ljubljanski Operi, zdaj pa jo pogosteje slišijo obiskovalci mariborske operne hiše.

Sopranistka Gotarjeva je petje študirala na "Musik-Akademie der Stadt Basel" v Švici, leta 1999 pa se je na povabilo Mozarteuma in profesorice Lilian Sukis prešolala na Mozarteum v Salzburg. Leta 2000 je tam tudi diplomirala in nadaljevala s podiplomskim študijem petja in operne igre.

Gotarjeva je poleg kipca EME ob zmagi prejela tudi finsko-slovenski slovar, nato pa je v operni maniri še enkrat zapela Cvet z juga, s katero je premagala 13 finalistov.

Program so poleg tekmovalnih pesmi sestavljali še Jan Plestenjak, lanski predstavnik Bosne in Hercegovine na Eurosongu Hari Mata Hari, britanska zmagovalka na Evroviziji leta 1997 Katrina in pa prof. Godler, ki je s pomočjo Rožmarink in Helene Blagne po svoji stari navadi odkrival plagiate, tokrat se je posvetil nekaterim zmagovalkam Eurosonga.

Povprečna starost 25 let

Nastopajoči v spremljevalnem programu so bili vsekakor starejši kot tisti v glavnem. Voditelja sta namreč navedla podatek, da je povprečna starost pevk in pevcev na EMI 2007 25 let. To le potrjuje nenapisano dejstvo, da lahko že predstavitev in ne nujno zmaga na EMI pomembno vpliva na razvoj glasbene kariere.