V Kočevju razglasili Jarmovo leto

Na slovesnosti ob kulturnem prazniku, ki je potekala v Veliki dvorani Šeškovega doma, je kočevski župan Vladimir Prebilič razglasil Jarmovo leto. To je kočevski poklon nesporno največjemu umetniku tega območja, akademskemu kiparju Stanislavu Jarmu, ki je vse svoje življenje ustvarjal v mestu ob Rinži in bo letos praznoval 80 let.

Objavljeno
04. februar 2011 12.19
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje – »Razglasitev Jarmovega leta ni samo besedna počastitev, pač pa bo občina Kočevje v tem letu uredila in otvorila hram Jarmovih del v Galeriji, s strokovnimi sodelavci bomo pripravili monografijo umetnika in razpisali natečaj za zbiranje pobud in predlogov za podelitev nagrade »Deklica s piščalko« za posameznike ali skupine, ki so na kulturnem področju dosegli zavidljive dosežke,« je dejal Vladimir Prebilič na slovesnosti, na kateri so se poklonili Stanislavu Jarmu.

S tem v Kočevju izpostavljajo bogato ustvarjalnost akademskega kiparja, ki se je rodil 31. oktobra 1931 v Osilnici, v družini z rezbarsko tradicijo. Let 1946 je opravil sprejemne izpite na srednji šoli za umetno obrt v Ljubljani in nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je med letoma 1950 in 1954 študiral kiparstvo pri profesorjih Zdenku in Borisu Kalinu. Leto dni kasneje je končal tudi kiparsko specialko. Potem se je preselil v Kočevje, kjer je bil do upokojitve leta 1995 zaposlen kot likovni pedagog.

Stane Jarme je prejemnik številnih priznanj in častnih nazivov: leta 1963 je prejel drugo nagrado Republiškega odbora za proslavo 20-letnice revolucije za kip Materi talcev, leta 1964 nagrado Prešernovega sklada za kip Talca in leta 1988 Šeškovo nagrado za življenjsko delo. Od leta 2000 je častni občan občine Kočevje, leta 2001 ga je Slovenska škofovska konferenca nagradila z najvišjim priznanjem, odličjem sv. Cirila in Metoda, leta 2007 pa je postal častni občan Ribnice.

Razpoznavnost Jarmovega ustvarjanja iz zrelega obdobja so les, figura in monumentalnost, saj je klasično kiparsko orodje zamenjal z glasno motorno žago. »Z motorno žago sem napadel hlod in ven je sfrčal kip,« pravi Stane Jarm, ki je tudi na Kočevskem pustil svoje umetniški pečat z raznolikimi deli: modernistično Deklico s piščalko in Nevesto v središču mesta, kipi v Parku herojev, s Formo vivo na Marofu in monumentalnim Križevim potom v Rogu.

Umetnik je, kot sam pravi, »živel v zatišju, delal in občasno kaj pokazal.« Del njegove bogate ustvarjalnosti si je mogoče ogledati tudi v galeriji, ki je odprta v Osilnici, kmalu pa bo - v okviru Jarmovega leta - to mogoče tudi v Kočevju, kjer bodo ustvarjalnost tega pomembnega umetnika skozi različne dogodke izpostavljali skozi vse leto. »Namen razglasitve leta je, da mesto zaživi v Jarmovem duhu in da se ta duh ustvarjalnosti in umetnosti naseli v nas Kočevarjih, ter z njim živimo tudi vnaprej,« je še dejal Vladimir Prebilič.