V Mali drami 150. ponovitev komedije Art

Uspešnica Art francoske dramatičarke Yasmine Reza bo v ljubljanski Mali drami doživela 150. uprizoritev. Delo je prevedla Suzana Koncut, zrežiral ga je Žarko Petan.

Objavljeno
22. januar 2007 15.24
Bojan Emeršič
Ljubljana - Komedija Art francoske dramatičarke Yasmine Reza je velika uspešnica ljubljanske Male drame. V petek, 26. januarja, ob 20. uri jo bodo ponovili že stopetdesetič. Delo je prevedla Suzana Koncut, zrežiral ga je Žarko Petan. Zasedba je še zmeraj enaka. Nastopajo Aleš Valič, Jernej Šugman in Bojan Emeršič.

Premiera igre Art je bila 7. marca daljnega leta 1998. Za vlogo Yvana je Bojan Emeršič na festivalu Dnevi komedije v Celju leta 1999 prejel nagrado za komedijanta leta.

S predstavo Art je ljubljanska Drama gostovala na poletnem festivalu Lent v Mariboru (1998), na Dnevih komedije v Celju (1999) ter na avstrijskem Koroškem, v Celovcu (2001) in Pliberku (2003).

Delo v Franciji živeče Judinje perzijsko-slovanskega porekla je že pred ljubljansko uprizoritvijo na odrih evropskih prestolnic postavljalo rekorde po številu uprizoritev in obisku. Gre za dramo treh moških, prijateljev. Eden od njih kupi modernistično, "belo", prazno sliko, sledijo razprave o umetnosti in opredeljevanjih, v katerih se razkrijejo globlje osebnostne in čustvene povezave trojice ter njihovih bližnjih.

"Asketski" pristop k uprizoritvi se izogiba preveč detajlom, tako da glavno breme nosijo igralci. Soustvarjalci predstave so Art pred krstom predstave opredelili kot "prefinjeno študijo vprašanj človečnosti in današnjih odnosov med ljudmi".