V MGLC proti združitvi z Arhitekturnim muzejem Ljubljana

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru nasprotujejo ukinitvi centra in ustanovitvi novega javnega zavoda Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana. Po besedah direktorice centra, le ta deluje "odlično".

Objavljeno
07. oktober 2009 17.14
An.B./Da. O./STA
An.B./Da. O./STA
Ljubljana - V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) nasprotujejo ukinitvi centra in ustanovitvi novega javnega zavoda Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana, v katerega bo vključena tudi dejavnost MGLC. Združitve ne podpirajo niti zaposleni niti svet MGLC, je v odprtem pismu za javnost zapisala direktorica centra Lilijana Stepančič.

 

Stepančičeva se je tako odzvala na načrt združitve MGLC in Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML) ter ustanovitve novega javnega zavoda Arhitekturni in grafični muzej Ljubljana. Načrt združitve so v torek predstavili na ljubljanski mestni občini.

 

Načelnik oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroš Grilc je bil že na prvem sestanku pred dobrim letom seznanjen, da MGLC strokovno zavrača ukinitev centra in ustanovitev novega zavoda skupaj z arhitekturnim muzejem, vendar tega pri načrtih reorganizacije ni upošteval, ampak je "deloval po načrtu, pripravljenem vnaprej, ne glede na nova dejstva in okoliščine", zatrjuje Stepančičeva. Center "dela odlično in zato ne obstaja potreba po spremembah v smeri, ki jih brezglavo načrtuje oddelek za kulturo", je še zapisala direktorica. 

 

O načrtih za združevanje je že razpravljal svet MGLC. Njegov predsednik Rastko Močnik je sporočil, da je bil kot glavni razlog za spojitev navedeno povezovanje arhivske, muzejske in galerijske dejavnosti ter dan zgled takšne prakse na Nizozemskem. Glavni razlog proti spojitvi pa so posebnosti delovanja obeh ustanov. Opozorjeno je bilo, da vsak zavod na svojem področju že doslej združuje vse tri omenjene dejavnosti. Združitev zavodov bi pretrgala tradicijo dosedanjega delovanja AM in MGLC in bi ovirala njun nadaljnji razvoj. Svet MGLC načrtu nasprotuje in je občino pozval, naj ustavi postopek združevanja.

 

Oglasilo se je tudi ministrstvo za kulturo. Ne strinja se z združevanjem Arhitekturnega muzeja in MGLC. V nadaljevanju pogovorov z mestno občino Ljubljana lahko najdemo boljše rešitve, so zapisali v službi za odnose z javnostmi. Predlagani novi javni zavod je problematičen. Povezuje ustanovi z različnimi poslanstvi, združujeta se brez jasne strateške vizije in kompatibilnosti vsebin.