V Novem Sadu ibis za Vito Mavrič

V Novem Sadu je veliko nagrado prvega srbskega filmskega festivala dobil film Bel epok, ki govori o Sarajevu pred prvo svetovno vojno. Vita Mavrič je v filmu odigrala glavno žensko vlogo in zanjo na festivalu prejela prvo nagrado.

Objavljeno
09. julij 2007 14.46
Vita Mavrič in Akord
Novi Sad - Veliko nagrado prvega filmskega festivala Srbije (FFS) je v nedeljo zvečer v Novem Sadu dobil film "Bel epok" (Belle epoque) režiserja Nikole Stojanovića v produkciji Maja filma iz Užic. Za glavno žensko vlogo v filmu je bila nagrajena Vita Mavrič.

Zmagovalec "Bel epok" je bil posnet leta 1990, premiero pa je doživel 17 let pozneje, junija letos v Užicah. "Bel epok" ali "Poslednji valcer u Sarajevu" govori o Sarajevu pred prvo svetovno vojno in o pripravah na atentat na Franca Ferdinanda, je pa tudi zgodba o Antonu Valiču, prvem bosanskem filmskem snemalcu, ki je leta 1914 posnel avtentične kadre atentata na avstrijskega prestolonaslednika. Po besedah režiserja Nikole Stojanovića film aludira na sodobni čas in bojazen pred novo katastrofo, v katere epicentru bi bilo ponovno Sarajevo. Film so snemali v Sarajevu, Travniku, Beogradu, Zagrebu in na Dunaju.

Film, ki bi skoraj padel v vojni

Scenarij filma "Bel epok" je bil sicer napisan že leta 1989, mednarodna ekipa umetnikov iz Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Pariza in Varšave je zahtevni projekt realizirala leto kasneje v rekordnih 42 snemalnih dnevih. Naslednjih 17 let je film čakala golgota. Ustvarjalci so se raztepli po svetu, obstajala pa je tudi nevarnost, da bo posneti material v vojni uničen, čeprav je bilo dotlej v film vloženih okoli 1,25 milijona evrov. Film je ohranil producent Bakir Tanović, ki je zbrano gradivo zavaroval v svoji hiši. Projekt so tekom let podprli znani svetovni režiserji, kot so Wenders, Angelopulos in Scorsese, pobuda za dokončanje filma se je pojavila leta 1999, a je naletela na neodobravanje tako v BiH, kot v Srbiji in na Hrvaškem. Dokončanje je steklo šele leta 2003.

Na užiški premieri združeni glavni igralci

Z razglasitvijo nagrad, poimenovanih ibis, se je v Srbskem narodnem gledališču slovesno končal festival, na katerem so od 3. julija v glavnem tekmovalnem programu "Nacionalna klasa" prikazali 16 filmov.

Nagrado za režijo je dobil Sabolč Tolnai za film "Peščanik", za scenarij pa Uglješa Šajtinac in Dejan Nikolaj Kraljačić za film "Hadersfild" v režiji Ivana Živkovića. Za glavno moško vlogo je priznanje prejel Kenedi Hasani za film "Kenedi se ženi" Želimirja Žilnika. Nagrado kritike za najboljši srbski film v celoti je žirija srbske sekcije FIPRESCI podelila filmu "Odbačen" Miše Radivojevića.

Za glasbo so ibisa podelili Arsenu Dediću za "Bel epok". Podelili so še vrsto drugih nagrad za domači film, za najboljšega v selekciji evropskih filmov, podprtih z Eurimagesom, je obveljala koprodukcija Portugalske, Francije in Italije "Trans" v režiji Terese Villaverde.

Na užiški premieri so bili tudi nekateri glavni igralci, Davor Janjić, Petar Božović, Radmila Živković, Boro Stjepanović, Mira Banjac in drugi. Slavnostne premiere so za jeseni napovedane še v Sarajevu, Beogradu, Zagrebu in Ljubljani.