V petek prihaja Joan Baez

V okviru evropske turneje bo 30. marca v ljubljanski Hali Tivoli nastopila najbolj znana ameriška folk pevka Joan Baez.

Objavljeno
25. marec 2007 13.19
Joan Baez
Ljubljana – V okviru evropske turneje bo 30. marca v Ljubljani nastopila Joan Baez, ena najbolj prepoznavnih folk glasbenic ob Bobu Dylanu, s katerim je občasno tudi nastopala. S svojim čistim sopranom in kitaro je zaslovela v začetku 60-ih let, njena družbena angažiranost pa jo je ustoličila tudi med vodilne izvajalce protestne pesmi. Glasbeni izraz je pozneje razširila z drugimi zvrstmi. Obiskovalci Hale Tivoli bodo lahko prisluhnili njenim avtorskim pesmim ter priredbam njej ljubih glasbenikov.

Joan Chandos Baez se je rodila leta 1941 na Staten Islandu v New Yorku in si pri 14 letih kupila prvo kitaro. Tri leta pozneje je že nastopala v klubu folk glasbe v Cambridgeu. Tega leta, 1959, je kot gostja Boba Gibsona nastopila tudi na folk festivalu v Newportu in si kot obetavna pevka leto za tem na njem prislužila samostojni nastop. Leta 1960 je izdala svojo prvo ploščo in z njo dosegla izjemen uspeh.

Pevka je najbolj znana po občuteni interpretaciji svojih skladb in skladb drugih avtorjev, poleg folk glasbe pa na njenih albumih slišimo tudi primesi countryja, rocka in popa. V njenem opusu zavzemajo vidno mesto tudi tradicionalne ameriške pesmi. V svojih besedilih Baezova izraža socialno problematiko. Znana je namreč kot borka za človekove pravice. Med drugim je v 60-ih letih nasprotovala vietnamski vojni, lani pa se je pridružila protestnikom blizu ranča ameriškega predsednika Georgea Busha v Teksasu proti vojni v Iraku.

V dolgoletni glasbeni karieri je nanizala številne plošče in kompilacije ter bila šestkrat nominirana za nagrado grammy, vendar je ni nikoli dobila, pač pa jo je ameriška založniška akademija letos odlikovala z grammyjem za življenjsko delo. Osem njenih albumov je doseglo zlato naklado, v zlati nakladi je prodala tudi singl "The Night They Drove Old Dixie Down", J. R. Robertsona (The Band).

V naši bližini smo jo nazadnje videli pred tremi leti v Trstu. Če sodimo po tem nastopu, nam Joan Baez, ki ima še vedno izjemen glas, pripravlja večer odlične glasbe s politično angažiranimi besedili in protivojno obarvano komunikacijo z občinstvom.