V spomin na Tošeta

Skupina 15 makedonskih ultramaratoncev je davi v Novi Gradiški na Hrvaškem začela 1030 kilometrov dolg tek do Kruševa v Makedoniji v spomin na makedonskega pevca Tošeta Proeskega, ki je umrl na današnji dan pred dvema letoma.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.18
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Zagreb/Skopje - Toše Proeski, ki je bil rojen v Kruševu, je umrl v prometni nesreči na avtocesti pri Novi Gradiški.

Maratonci so začeli tek nekaj po 6. uri zjutraj, njihov prihod v Kruševu pa pričakujejo čez štiri dni, 19. oktobra. Pred začetkom teka so predstavniki mesta Nova Gradiška in makedonski veleposlanik na Hrvaškem Danče Markovski potrdili, da bodo hrvaško in makedonsko mesto skupaj zgradili spomenik Proeskemu.

Markovski je poudaril, da so se predstavniki Kruševa že pogovarjali s kolegi v Novi Gradiški glede priprave za postavitev spomenika Proeskemu pri Novi Gradiški. Na ta način se bodo številni privrženci makedonskega pevca, ki je umrl, star komaj 26 let, ohranili spomin na Proeskega, ki je bil priljubljen v vseh državah nekdanje Jugoslaviji.

Proeski je imel svoj zadnji veliki koncert 5. oktobra 2007 na stadionu v Skopju, ko ga je spremljalo nekaj tisoč oboževalcev. Proeski je umrl na poti proti Zagrebu, ko je avtomobil, v katerem se je peljal, zapeljal pod tovornjak.

Drugo obletnico Tošetove smrti danes obeležujejo tudi v Makedoniji. Kljub mrazu se je v planinskem Kruševu ob grobu zbrala množica oboževalcev pevca z "angelskim glasom". Svojega idola se spominjajo ob prižiganju sveč in molitvi, poročajo makedonski mediji.