Val 09 v živo

V sredo, 4. novembra, bo ob 20. uri v Kinu Šiška predstavitev kompilacije Val 09 - drugega nacionalnega radijskega programa - Vala 202. V živo iz Kina Šiška tudi na Valu 202.

Objavljeno
03. november 2009 16.50
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
Drugi program Radia Slovenija, Val 202, je sredi letošnjega junija razpisal javni razpis za produkcijo novih skladb Val 09. Na razpis se je prijavilo nekaj manj kot sto izvajalcev in izvajalk iz cele Slovenije, komisija Uredništva za glasbo Vala 202 (tudi tokrat so to Andrej Karoli, Jernej Vene, Jure Longyka in Igor Bašin) pa je v presojo dobila kar 144 skladb. Med njimi so izbrali 15 tistih skladb, ki bodo uvrščene na kompilacijo Val 09.
V Kinu Šiška se bo v sredo, 4. novembra, ob 20. uri začela živa predstavitev štirih od petnajstih izbranih na razpisu: MC Laren, Adijo Kultura, Katarina Juvančič in Dejan Lapanja ter Feedback, koncert pa bodo kronali gostje, lanskoletni izbranci Valovega razpisa Stranci. Koncert bo neposredno prenašal Val 202.
Lani so hoteli dobro glasbo in jo tudi dobili. Spodbuda glasbenicam in glasbenikom k pisanju in igranju izvirne ter raznovrstne popularne glasbe je tudi letos obrodila sadove. Pred nami je nova eskadrilja izvajalcev, nova flota pesmi. Zbirka Val je lahko odskočna deska, ni pa pot do zvezd. Brez estradnega kiča, brez domačijskih utrinkov in brez playbacka ponuja v poslušanje petnajst izbranih izmed več kot sto štiridesetih novih skladb, ki so prispele na letošnji razpis s skoraj sto različnih naslovov domačih izvajalcev.
Tokratna kompilacija se šibi pod tršim rockovskim zvokom. Med petnajstimi glasbenimi imeni so debitanti, taki, ki bi radi opozorili nase ali se še bolj uveljavili, pa tudi že znani obrazi, ki v slogu in brez kompromisov zastopajo svoje delo. Adijo Kultura, MC Laren, Katarina Juvačič & Dejan Lapanja, Feedback in posebni gosti razpisa Val 08 - Stranci. Letošnja glasbena bera in na splošno odziv ustvarjalk in ustvarjalcev glasbe na javni poziv nas navdajata z upanjem, da skrb za domačo glasbo ne gre v prazno in ni odveč.