Večer novih baletnih koreografij

V Cankarjevem domu bo prvi od štirih gala večerov novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Društvo baletnih umetnikov Slovenije jih pripravlja sedmo leto zapored.

Objavljeno
07. oktober 2007 11.34
Ljubljana - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 19.30 prvi od štirih gala večerov novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) jih pripravlja sedmo leto zapored, novembra se bodo koreografi predstavili še v Kopru, Mariboru in Novem mestu. "Popeljali vas bomo skozi vrsto 'pravljičnih' svetov, ki nosijo sposobnost, da nas v spletu gibanja, glasbe in čustev iztrgajo iz resničnosti in nas napravijo srečne," v programski knjižici obljublja predsednik DBUS Vojko Vidmar.

Tudi letos bodo gala večeri ponudili krajše baletne stvaritve, ki jih je na glasbo različnih slovenskih avtorjev pripravilo 13 pretežno mladih ustvarjalcev.

Žiga Jereb je na glasbo Slavka Osterca zasnoval koreografijo Duet, v katerem bosta zaplesala Dana Petretič in Siniša Bukinac. Ana Germ bo zaplesala na koreografijo Predsodki in asociacije, ki jo je pripravila na glasbo Marka Urbanka. Živa Droljc in Gaj Rudolf se bosta predstavila s koreografijo Od tu naprej na glasbo tandema, ki se podpisuje kot B. Alen/V. Horvat. Ingrid Radman je na glasbo Jana Jakomina pripravila koreografijo Čas, poleg nje bosta plesali še Daniela Maria Magalhaes Cruz in Ana Jenček.

S koreografijo Sanje opoldan bo nastopila Dana Petretič na glasbo Mirka Vuksanovića. Član baleta SNG Maribor Gaj Žmavc bo skupaj z Marto Voinea odplesal koreografijo Glass, ki jo je pripravil na glasbo Mitje Ozisa. Kristina Pojbič Champaigne in Kjara Starič sta svojo koreografijo Midve sva dve zasnovali na glasbo skupine Caminoigra.

Jasna Zavodnik je idejo za koreografijo Simfuzija našla v glasbi Mitje Vrhovnika Smrekarja, poleg nje bodo plesali še Zoe Alibert, Maja Kalafatić, Marcella Mancini in Špela Vodeb. Na glasbo dueta Silence je Nastja Bremec pripravila koreografijo Ujeti trenutki, ki jo bo odplesala skupaj s Kilian Haselbek. Insekti pa je koreografija Uršule Teržan na glasbo Milka Lazarja, plesali bodo Petar Đorčevski, Gregor Guštin, Ivan Grenuš in Igor Sviderski.

Sedmi gala večer novih baletnih koreografij bo v Kopru na ogled 11. novembra v tamkajšnjem gledališču, v Mariboru 18. novembra v SNG Maribor ter v Novem mestu 25. novembra v Kulturnem centru Janeza Trdine.