Večer trubadurskih pesnitev z Janijem Kovačičem

Na ljubljanskem gradu bo drevi Jani Kovačič predstavil izbor srednjeveških ljubezenskih pesmi iz 12. in 13. stoletja. V slovenski različici jih bodo odigrali na stare instrumente.

Objavljeno
12. marec 2007 16.09
Jani Kovačič
Ljubljana - Avtor zimzelene skladbe Delam kot zamorc, kantavtor Jani Kovačič se bo drevi ob 19.30 na Ljubljanskem gradu predstavil z izborom srednjeveških ljubezenskih pesmi. V središču koncertnega dogodka Od trubadurjev bodo trubadurske, truvejske in minezengerske pesmi iz 12. in 13. stoletja. V slovenski različici jih bodo odigrali na stare instrumente in tako pričarali stare viteške ljubezni, hrepenenja in živahne pastorale, so sporočili iz KUD France Prešeren.

Poleg Kovačiča bodo drevi nastopili še pevci Edita Garčevič-Koželj, Marjetka Podgoršek Horžen in Nikola Nikolič ter pesnik in prevajalec Boris A. Novak. Spremljala jih bo italijanska skupina Dramsam, ki jo sestavljajo: Alessandra Cossi (vokal, synphonia, tolkala), Fabio Accurso (lutnja, tolkala), Gian Paolo Capuzzo (kljunasta flavta, dvojna flavta) in Giuseppe Paolo Cecere (vokal, vielle, ghironda).
Viteška ljubezenska poezija, ki v ospredje kot ideal postavlja žensko in se dotikala tem, kot so minljivost življenja in hrepenenje, se je v Provansi pojavila v 12. stoletju in se je kasneje razširila po vsej Evropi.