Veličastno slovo skupine Leb i sol

Makedonska skupina Leb i sol je na dveh nastopih v Cankarjevem domu odlično predstavila svoj bogat glasbeni opus in navdušila občinstvo.

Objavljeno
14. december 2006 10.01
Ljubljana - Makedonska glasbena skupina Lebi i sol je v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma v torek in sredo odlično predstavila svoj bogat glasbeni opus. Na dveh koncertih so preigrali pesmi z vsakega od 13 albumov. Čeprav zasedba zadnjih deset let ni delovala in je v sklopu turneje po nekdanjih jugoslovanskih republikah odigrala le deset koncertov, so kitarist in pevec Vlatko Stefanovski, basist Bodan Arsovski, klaviaturist Kokan Dimuševski in bobnar Garabet Tavitjan pokazali, da še vedno delujejo kot enotno glasbeno telo. Uživanje v igranju so zlahka prenesli na občinstvo, vsak instrumentalist pa je imel tudi dovolj prostora za prikaz virtuoznosti.

Veličastne izvedbe skladb kot so uvodna Aber dojde Donke in še drugi makedonski ljudski napevi (Jovano Jovanke, Zajdi sonce) ter uspešnic od Kokoške do Kalabalaka, so bile sprejete z navdušenjem. Ker je bila to retrospektivna turneja ob 30. obletnici nastanka in hkrati verjetno tudi poslovilna, so bili odzivi občinstva še posebej čustveni. Skupina Leb in sol je ekskluzivno za svoje oboževalce izdala dvojni živi album in devede Live in Macedonia, ki jih prodajajo le na njihovih nastopih, prav tako pa so za slovo od svojega zvestega občinstva po svoje obdelali še en makedonski ljudski napev Raspukala Šar planina.