Velika vrnitev melodije in lepega petja

Na letošnji 57. kanconi so zmagali tradicionalisti, ki prisegajo na melodijo in lepo petje, medse spustijo samo še kantavtorje s tehtnimi besedili.

Objavljeno
09. marec 2007 09.41
Italijanski tenorist Piero Mazzocchetti
Sanremo - Kar je Američanom Hollywood, je našim zahodnim sosedom Sanremo – tovarna sanj! Z letošnjo 57. kancono so bili nezadovoljni gojitelji modnih globalnih trendov, ki imajo največji festival zabavne glasbe za sentimentalno leglo zaprašene solzavosti, saj so zmagali tradicionalisti, ki prisegajo na melodijo in lepo petje, medse spustijo samo še kantavtorje s tehtnimi besedili. Prav zadnji so slavili z mladim Cristicchijem, ki je drugačnim ponudil vrtnico sprave.

Razkošni Teatro Ariston, v nekdaj sila mondenem letovišču ob Cvetlični obali, je vsakoletno prizorišče evropskega unikuma. Festival della canzone italiana ostaja kljub pretresom v zadnjih letih »tovarna« italijanskih pop zvezd in pevskih hitov. Iz nje so izšli Milva, Johnny Dorelli in Al Bano (vsi trije so se uspešno preizkusili v letošnjem tekmovalnem delu), Adriano Celentano, Eros Ramazotti, Zucchero, Laura Pausini, Andrea Bocelli in veliko drugih. Sanremo je dal velike, mednarodno uspešne hite, kot so Volare, Azzuro, Ciao, caio bambina ali Dimmi quando, quando, quando ... Italijani, po srcu in duhu varovalci melodične tradicije in belkanta, so se sprli z evropsko evrovizijsko popevko in šli svojo pot. Tako so postali osamljen otok v svetu zabavne glasbe, ki po Stingovem mnenju (veliko časa preživi na svojem posestvu v Toskani) nima več česa povedati in se izživlja v neskončnem ponavljanju. Letošnji Sanremo je bil zmagoslavna vrnitev odpisanih, so zapisali v nekem britanskem glasbenem magazinu.

Več v tiskanem Delu