Salvador Dali: Odmaknjeni ali škandalozni slikar

Dali je bil kontroverzna oseba, ki je želela združiti religijo in znanost. V manifestu Nuklearni misticizem ju je skušal spoprijateljiti, čeprav v splošni zavesti velja prepričanje, da sta si diametralno nasprotni.

Objavljeno
26. avgust 2009 23.06
Karmen Lugarič
Karmen Lugarič
Bled - V galeriji Deva Puri na Bledu imajo razstavljenih 200 grafik iz dveh najobsežnejših Dalijevih opusov: Biblie Sacre in Dantejeve Božanske komedije. Oba opusa sta predstavljena v celoti. Biblija je sposojena od zbiralca iz Pariza, Božanska komedija pa v Rimu.


Dali je bil kontroverzna osebnost, ki je želela združiti religijo in znanost. V manifestu Nuklearni misticizem ju je skušal spoprijateljiti, čeprav v splošni zavesti velja prepričanje, da sta si diametralno nasprotni. S fragmentirano upodobljenimi liki je skušal povedati da, ko pride fizika do bistva materije, najde prazen prostor. Snov, ki jo išče znanost naj bi bila enaka bogu.


V svojem dnevniku je zapisal, da njegove mehke ure napovedujejo razkroj materije. Sicer pa so bile umetnikove izjave dostikrat naspotujoče si. Tako obstajajo iz njegovega življenja različne zgodbe. Ena izmed njih je tudi, da Dali, čeprav je uprizoril Božansko komedijo z grafikami, te sploh ni prebral, kar je dejal, potem ko so Italijani zavrnili njegove skice za izdajo ekskluzivne knjige ob Dantejevi obletnici, a ga kasneje prosili, naj razvrsti ilustracije po citatih. Grafike je nato s citati opremil nemški strokovnjak Wolfgang Everling, ki je s študijem teksta našel ustrezna mesta za ilustracije.


Zakaj ravno Dali David Rjazancev, vodja projekta galerije pravi, da je vsak človek vsaj enkrat v življenju zaljubljen v njegove slike. Eni pri petnajstih, drugi pri petdesetih, a vsakomur so enkrat zagotovo všeč, zaradi česar se mu je zdelo pomembno, da vsaj en del njegovih del vidimo enkrat tudi v Sloveniji.


Več v videoprispevku