Vse lepo in prav, razen denarja

Kriza še ni udarila v ljubljanskem Cankarjevem domu, je s ponosom povedal na predstavitvi programa nove sezona njegov direktor Mitja Rotovnik. Država jim ni oklestila denarja za delovanje in programe.

Objavljeno
08. september 2009 20.13
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Ljubljana - Kriza še ni udarila v ljubljanskem Cankarjevem domu, je s ponosom povedal na predstavitvi programa nove sezona njegov direktor Mitja Rotovnik. Država jim ni oklestila denarja za delovanje in programe, prav tako obisk njihovih prireditev ni upadel in večina sponzorjev še vedno podpira njihova programska prizadevanja. Prav tako pa so za sezono 2009-210 bolj ambiciozno zastavili kulturno-vzgojni program, kajti le na tak način dolgoročno oblikujejo svoje občinstvo od majhnih nog. Serijo festivalov manj znanih kultur bodo prihodnje leto spomladi nadaljevali s predstavitvijo armenske kulture pod naslovom Armenija od blizu. Poleg kulturno zgodovinske razstave bodo predstavili še ustvarjanje armenskega slikarja v Ljubljani Ašota Bajandurja, dela fotografa Rubena Mangasarjana, gledališko predstavo Sedem čutov, ciklus Armenski film nekoč in danes, doma in v izseljenstvu, napovedujejo tudi prihod pisatelja Davida Muradjana ter vrsto predavanj.

Sicer pa bodo v Cankarjevem domu imeli kar 75 simfoničnh koncertov, med drugim bodo nastopili Orkester Philharmonia London ter že tretjič dunajski filharmoniki z dirigentom Ricardom Muttijem v počastitev Carlosa Kleiberja. V odmevih 50. jazz festivala bodo nastopili Chick Corea, Stanley Clarke in Lenny White Power of Three, zvezde etno glasbo bodo izjemni Američani The Blind Boys of Alabama, Malijec Afel Bocoum, kitarski naslednik Ali Farka Toureja ter turška diva Sezen Aksu, najhitreje pa so razprodani koncerti jazz zbora Perpetuum Jazzile. Prav tako se obetajo poprockovski koncerti od Neihse, Vlada Kreslina do skupin Orlek in Dan D. V okviru festivala Ex Ponto bo Cankarjev dom gostil atraktivno alternatvino kabarejsko zasedbo The Tiger Lillies.

Letošnji ljubljanski mednarodni filmski festival bo že 20 po vrsti in bo od 11. do 22. novembra. Od 24., do 31. marca prihodnje leto pa bo potekal vse bolj priljubljeni mednarodni festival dokumentarnega filma. Prihodnje leto bo Cankarejv dom gostil tudi lani začet izbor Slovenske novinarske fotografije. Mitja Rotovnik je še enkrat pojasnil svoje stališče do novo odprtega kulturnega prizorišča Kino Šiška, saj so ga te dni pogosto vpraševali za mnenje o tem, ali gre za konkurenčno ustanovo. Poudaril je, da je še eno kulturo prizorišče v Ljubljani dobrodošlo, da pa se bo vsekakor moral vsak zase potruditi, da bo oblikoval lasten kulturni program in s tem tudi občinstvo.

Več v sredini tiskani izdaji Dela