Vilenica Tržačanu

Udeleženci 24. festivala Vilenica so se zbrali na literarni matineji na gradu Štanje. Na večerni slovesnosti v vilenški jami so podelili nagrado italijanskemu literatu Claudiu Magrisu.

Objavljeno
05. september 2009 23.39
R. N.
R. N.
Štanjel - Potem ko je udeležence 24. festivala Vilenica konec tedna sprejel ljubljanski župan Zoran Janković, so se danes zbrali še na literarni matineji na gradu Štanjel. Vrhunec dogodka je bila večerna slovesnost v vileniški jami s podelitvijo nagrade italijanskemu literatu Claudiu Magrisu.

Vileniški literarni festival je gostil približno štirideset avtorjev iz več kot dvajsetih držav, poleg njih še več akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih posrednikov iz srednjeevropskih in drugih držav. Kristal Vilenice za najboljši literarni prispevek v zborniku in na literarnem branju je prejela albanska pesnica Luljeta Lleshanaku. Večerno slovesnost so zaznamovala branja vileniških gostov ter plesni in glasbeni dogodki. Ustvarjalce je pozdravil predsednik Republike Slovenije Danilo Türk.

V središču dogodka je bil nagrajenec, esejist, prevajalec in dramatik, 70-letni Claudio Magris. Z vileniško nagrado mu je v roko segel predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl. Magris velja za enega najodličnejših italijanskih kulturnih publicistov. Kot strankarsko nevezani kandidat levosredinskih strank je bil sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja senator v Rimu. Razočaran nad vlado Silvia Berlusconija in italijansko politiko je leta 2002 z Umbertom Ecom ustanovil združenje Svoboda in pravičnost. Kot esejist in kolumnist milanskega dnevnika Corriere della Sera se redno posveča italijanski in mednarodni politiki.

Iz NeDela