200-letnica rojstva Janeza Puharja tudi na Češkem

Razstavo o tukajšnjem izumitelju fotografije na steklu napovedujejo tudi v Narodnem tehničnem muzeju v Pragi.

Objavljeno
04. september 2014 15.31
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
V Narodnem tehničnem muzeju v Pragi bodo odprli razstavo o izumitelju fotografije na steklo Janezu Puharju. Razstava spada v niz dogodkov, ki spominjajo na letošnjo 200-letnico njegovega rojstva. Januarja 2015 jo bodo preselili v novo tehnično knjižnico v Libercu na severu Češke republike.

Razstavo bodo v prisotnosti njenih avtorjev, Petre Puhar in Jerneja Kejžarja, odprli namestnica ministra za kulturo Češke republike Anna Matouškova, direktor Narodnega tehničnega muzeja Karel Ksandr in veleposlanica RS na Češkem Smiljana Knez. Odprtje bo popestril kvartet saksofonistov 4SaxFriends, ki bo med drugim krstno izvedel skladbo, ki jo je mentor in vodja skupine napisal prav za Puharjevo obletnico.

Ob razstavi bo v petek mogoče prisluhniti predavanju o Puharju, pripravili pa so tudi tri delavnice o starih tehnikah fotografije, ki bodo potekale pozneje v septembru in oktobru, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Pragi.

Razstava, ki bo v Narodnem tehničnem muzeju v Pragi na ogled do 17. novembra, spada v niz dogodkov, ki potekajo v Sloveniji že od začetka letošnjega leta pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

Mednje spadata pred kratkim odprta razstava v Narodnem muzeju Slovenije in razstava, ki potuje po krajih, kjer je Puhar služboval. Prvega slovenskega fotografa in izumitelja fotografije pa so počastili tudi s slavnostno akademijo na SAZU in odkritjem nagrobne plošče v Prešernovem gaju v Kranju.