Babilonski stolp na južnem bregu Temze

 Ena najbolj obiskanih galerij na svetu Tate Modern dobila novo podobo.

Objavljeno
15. marec 2016 18.09
Jožica Grgič
Jožica Grgič
Znameniti muzej sodobne umetnosti v Londonu Tate Modern je v zadnji fazi širitve svojih prostorov. Poleg že obstoječe galerije so izkoristili opuščeno podzemno skladišče nafte, ga preuredili in naj postavili desetnadstropno stavbo. Gre za prizidek, ki pa ne deluje prizidkarsko.

S tem bo ena od najbolj obiskanih galerij dobila novo podobo, nastalo s kombinacijo sodobne in industrijske arhitekture.

Poslopje, visoko 65 metrov, je projektiral švicarski arhitekturni biro Herzog & de Meuron, ki je adaptiral tudi sedanjo stavbo galerije ob reki Temzi, v kateri je bila nekoč elektrarna. Opuščeni objekt je postal eden od najpomembnejših muzejev na svetu, posvečen sodobni umetnosti, o nastajajočem prizidku pa Britanci pravijo, da gre za najpomembnejši kulturni objekt v Veliki Britaniji od izgradnje Narodne knjižnice (British Library) 1998.

Gre za drugi del projekta dozidave Tate Modern, potem ko so leta 2012 v razstavni prostor spremenili dvoje velikanskih skladišč nafte na južni strani Turbine Hall, imenovanih The Tanks. Celotni projekt je vreden 260 milijonov funtov, financirajo pa ga z javnim in zasebnim denarjem. Z denarjem ni šlo vse po načrtih, zato se je tudi odprtje zavleklo za več kot tri leta.

Rekorden obisk

S poslopjem, zgrajenem na teh skladiščih, se bo razstavna površina povečala za 60 odstotkov. Novi galerijski prostori bodo različnih velikosti in oblik, v stavbi bodo večji prostor za občasne razstave ter prostori za izobraževanje, performanse, instalacije in druženje, v zadnji etaži bosta restavracija in terasa z izjemnim panoramskih razgledom.

Poslopje s svojim videzom spominja na neko vrsto kubističnega Babilonskega stolpa s steklenimi površinami, kombiniranimi s perforirano fasado iz opeke. Zgrajeno je po vseh ekoloških standardih, zaradi česar bo pora električne energije za 54 odstotkov manjša, kot so zakonske zahteve za tovrstne zgradbe, proizvajala bo tudi 44 odstotkov manj ogljikovega dioksida.

Prva razstava v novi stavbi bo posvečena ameriški slikarki Georgiji O'Keeffe, eni od najbolj pomembnih in zanimivih umetnic 20. stoletja, na katere retrospektivi bodo predstavili več kot sto njenih izzivalnih del, nastalih v 60 letih njenega ustvarjanja.

Galerije Tate, kamor poleg Tate Modern sodijo še Tate Britain, Tate Liverpool in Tate St Ives, so imele v sezoni 20014/ 2015 rekorden obisk - 7,9 milijona ljudi. Med vsemi galerijami je bila najbolj obiskana prav Tate Modern, ki je privabila 5,7 milijona obiskovalcev (v času odprtja so galeriji napovedovali dva milijona obiskovalcev letno). Obisk so od leta 2000, odkar so jo odprli, iz leta v leto povečuje.

Muzej, ki zbira mednarodno moderno umetnost od leta 1900 do današnjih dni in ima v zbirki tudi največje avtorje 20. stoletja – Picassa, Dalija, Warhola itd. – je oživil celotno dogajanje na južnem bregu reke Temze.