Beneški bienale: Objavljen video Marka Pogačnika

Benečani v ciklu videov umetnikov, napovedanih na razstavi Christine Macel, ob skupini OHO posebej predstavljajo še Marka Pogačnika.

Objavljeno
14. april 2017 17.07
V. U.
V. U.

Slovenski prispevek k ciklu video predstavitev umetnikov, napovedanih na osrednji selektorski razstavi Viva Arte Viva na 57. Beneškem bienalu, po objavah videov Vadima Fiškina in skupine OHO zaključuje video predstavitev Marka Pogačnika.

Spiritus agens skupine OHO in zastavonoša tukajšnjega konceptualizma se bo namreč na razstavi Viva Arte Viva predstavil tudi samostojno. V petminutnem videu se lahko sprehodite skozi njegovo kariero od ohojevskih časov dalje, do litopunkturnih posegov, kompleksnih instalacij z vrvmi v galerijskih prostorih, značilnih risb, vaj in razmišljanj o samih Benetkah.

Kot je ob februarski objavi imen letošnjih umetnikov na osrednji razstavi povedal za Delo (mimogrede, s »Črno vdovo« smo tudi sami na videu, seveda zaradi neposredne bližine Pogačnikovega Holograma Evrope), bo predstavil svežo produkcijo – risbe in knjige –, znotraj tega pa bo poudaril svoj odnos do Benetk, kakršnega je popisal tudi v knjižni obliki (predvsem Skrivnost Benetk; Vitalno-energijske razsežnosti vodnega mesta, 2008).

Na bienalu bo vzpostavil mrežo primerjav Benetk s Parizom in Londonom, ob tem, kar bo na ogled, pa napoveduje tudi spremljajoče dejavnosti, predstavitev svojih razmišljanj v živo. Sicer obiskovalce bienala čaka tudi izbor njegovih vaj Dotik Gaje, tako telesnih kot duhovnih vaj, ki jih namenja duhovnemu razvoju človeka in vzpostavitvi dialoga z naravo.