Cenzura: s sejma ARCO umaknili instalacijo Politični zaporniki v sodobni Španiji

Instalacijo Madridčana Santiaga Sierre na temo katalonske neodvisnosti so umaknili na zahtevo upravitelja sejmišča.

Objavljeno
22. februar 2018 10.39
Posodobljeno
22. februar 2018 11.10
V. U., STA
V. U., STA

Na mednarodnem umetnostnem sejmu ARCO v Madridu so na zahtevo upravitelja sejmišča družbe Ifema s prizorišča v sredo umaknili instalacijo španskega umetnika Santiaga Sierre.

Instalacija se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP nanaša na zagovornike katalonske neodvisnosti, politične zapornike.

Umik instalacije v Madridu rojenega umetnika, znanega po provokativnih umetninah, je po pisanju AFP posledica napetosti med špansko vlado v Madridu in gibanji v Kataloniji, ki se po neuspelem poskusu odcepitve zavzemajo za neodvisnost.

Zamegljene podobe zapornikov

Instalacija z naslovom Politični zaporniki v sodobni Španiji prikazuje 24 zamegljenih fotografij. Med njimi so tudi fotografije treh katalonskih voditeljev, ki so zaradi svojih prizadevanj za neodvisnost Katalonije pristali v španskih zaporih.

Omenjeno trojico sestavljajo odstavljeni katalonski podpredsednik Oriol Junqueras ter voditelja dveh vplivnih, neodvisnosti naklonjenih civilnodružbenih gibanj, Jordi Sanchez iz Katalonskega narodnega kongresa in Jordi Cuixart iz Omnium Cultural.

Nevladna organizacija Amnesty International je njihovo pridržanje že označila kot »pretirano in nesorazmerno« ter pozvala k njihovi izpustitvi.

Instalacija »škodi vidnosti« drugih umetnikov

Z družbe Ifema, ki je v državni lasti, so po pisanju AFP sporočili, da so Galerijo Helge de Alvear zaprosili, da umetnikovo delo umakne s sejma, saj zaradi polemik, ki jih je sprožilo, »škodi vidnosti« drugih razstavljavcev.

Zagotovili so, da »spoštujejo svobodo izražanja«, vendar želijo v prvi vrsti več kot 200 sodelujočim galerijam omogočiti, da se jim povrne investicija, ki so jo vložili v sodelovanje pri sejmu.

Sierra je Ifemo obtožil cenzure in na svoji Facebook strani zapisal, da takšna odločitev »zelo škodi podobi tega mednarodnega umetnostnega sejma in tudi sami Španiji«. Meni tudi, da umik njegovega dela kaže na »pomanjkanje spoštovanja« do »zrelosti in inteligence občinstva«.

Za zapahi tudi satiriki

Kot še piše AFP, je Sierra v svojo instalacijo vključil tudi fotografiji lutkarjev, ki sta leta 2016 preživela pet dni v zaporu, ker naj v svojem satiričnem performansu »glorificirala terorizem«.

Leta 1966 rojeni umetnik je sicer že v preteklosti sprožal polemike. V Nemčiji je leta 2006 vzbudil ogorčenje s projektom, s katerim je želel ljudem omogočiti občutenje holokavsta.

Tako je v nekdanjo sinagogo napeljal avtomobilske izpušne pline, obiskovalci pa so lahko vanjo vstopali posamič in s plinskimi maskami na obrazu.