Cenzurirali Banksyja, zdaj se kesajo

Legendarni grafitar je tokrat osmešil občinarje v angleškem mestu Clacton-on-Sea, kjer se pripravljajo na volitve.

Objavljeno
06. oktober 2014 15.03
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Še vedno neulovljivi anonimni britanski grafitar Banksy je po nekaj premora znova priplaval na medijsko površje.

Če kje vznikne njegovo novo delo, ga lokalni občinarji instantno zaščitijo, saj se njegovih izdelkov drži sloves ekstremno visokih cen, ob čemer objekti, na katerih pušča rezultate lastnega ustvarjanja, iz anonimnih točk v trenutku postanejo magneti za turiste.

A se lahko zgodi, da občinarji take priložnosti nimajo. Nasprotno, grafitar jih razgali in osmeši.

Trenutno imajo zaradi Banksyja obraze v ustrezno rdečih odtenkih v kraju Clacton-on-Sea na jugo-vzhodu Anglije, kjer je umetnik, ki, kot znano, svoja dela kot taka avtorizira šele, ko jih objavi na lastni spletni strani, ustvaril grafit z enako preprostim kot tudi jasnim sporočilom, usmerjenim v obsodbo otoške netolerance do priseljencev in rasizma.

Britanskih nestrpnežev se je lotil tako, da jih je spremenil v dolgočasne sive golobe s transparenti z napisi Migranti niso dobrodošli, Vrni se v Afriko in Stran od naših črvov, s katerimi grozijo precej lepši lastovki, ki je po številčnosti v nedvomni manjšini, to preprosto sporočilo pa je lokalne občinarje prepričalo, da ne sodi v javni prostor. Po poročanju AP so zaukazali njegovo uničenje. S kemičnimi sredstvi, tako da je za vselej izgubljeno.

Saj bi imeli Banksyja, a ne takega ...

Banksy je šele po tem dejanju na spletu objavil, da so uničili njegovo delo, občinarji pa so s pomočjo britanskega in mednarodnega tiska daleč naokrog zasloveli kot navadni cenzorji in uničevalci umetniškega dela. Takšnega, ki bi obmorskemu mestu, v katerem vladajo, prineslo še več turistov.

Da je uničevanje umetnosti lahko bumerang, ki se hvaležno odzove z vrnitvijo udarca cenzorju, se je tokrat izkazalo le zaradi Banksyjeve slave, toda le koliko prostovoljno in brezplačno ustvarjenih grafitov s podobnimi sporočili proti netoleranci drugih grafitarjev dnevno uničijo po svetu, a se o tem nikoli ne izve?

V mestu Clacton-on-Sea so sicer v občutljivem predvolilnem obdobju. Že čez nekaj dni, 9. oktobra, bodo v njem aktualne posebne volitve, na katerih pomembno vlogo pripisujejo desničarski evroskeptični stranki UK Independence Party (UKIP), znani po nasprotovanju priseljevanju tujcev v Veliko Britanijo, in zanimivo je, da je po poročanju Reutersa tiskovni predstavnik mestne oblasti Nigel Brown izjavil, da bi grafit s podobno vsebino odstranili, tudi če bi vedeli, da je Banksyjev.

Je pa grafitarju sporočil, da bi bili veseli kakega njegovega drugega dela, samo ne takšnega.