De Sadova orgija v Muzeju d'Orsay

Ekstatični preplet golih teles (in kak meseni grižljaj) v promocijskem videu ob 200-letnici smrti markiza de Sada ...

Objavljeno
13. oktober 2014 16.29
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Orgija v Muzeju d'Orsay. Tako nekateri komentirajo kratek promocijski videoposnetek, pravzaprav napovednik v slogu filmskih, le da ta ne obljublja kakega doživetja v kinodvorani, pač pa obilico golote in kak dodatni ugriz v človeško meso v eni najčastitljivejših muzejskih hiš v Parizu.

V tisti, ki ljubiteljem umetnosti francoskega realizma, impresionizma in postimpresionizma predstavlja magnet, ki se mu ni mogoče izogniti.

V muzeju bo od jutri, slaba dva meseca pred dvestoletnico smrti Donatiena Alphonsa Françoisa de Sada, obče znanega kot markiza de Sada (1740–1814), dostopna razstava Sade; napadanje Sonca, ob kateri ne pozabijo – v krepkem tisku – izpostaviti, da bi utegnila nasilna narava nekaterih umetniških del in dokumentov obiskovalce šokirati. Če zaradi promocije ali čisto zares, bo znano po odprtju projekta.

Legenda že za časa življenja

De Sada sicer pred odprtjem na kratko označujejo za pisca, ki je z izpostavljanjem vprašanj meja, ekscesnega, predpostavk o lepoti in grdoti ali o temi sublimnega na področju upodabljanja telesa odločilno vplival tako na razvoj literature kot vizualne umetnosti. Najprej v vlogi pisatelja iz območja undergrounda, zatem pa v vlogi legende. To je postal še za časa življenja.

Razstavo so sicer naslonili na ugotovitve pisateljice, pesnice (z območja povojnega nadrealizma) in de Sadove poznavalke Annie Le Brun, v izboru pa obljubljajo dela Francisca Goye, Théodora Géricaulta, Jean-Auguste-Dominiqua Ingresa, Féliciena Ropsa, Augusta Rodina, Pabla Picassa in še mariskoga.

Le Brunova, med drugim nekdanja življenjska sopotnica hrvaškega literata Radovana Ivšića, je sicer že leta 1977 sodelovala pri izdaji zbranih de Sadovih del in leta 1986 o njem izdala knjigo, leta 1989 pa je pripravila tudi razstavo Mali in veliki teatri markiza de Sada.

Avtorja promocijskega videa sta David Freymond in Florent Michel.