Deloskop izpostavlja: Arheomuzika

Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Prešernova. Od danes.

Objavljeno
09. junij 2017 17.18
M. V.
M. V.

V Narodnem muzeju Slovenije na Prešernovi so včeraj odprli potujočo razstavo o raziskovanju glasov in glasbe starodavne Evrope.

Razstava vabi v čas prvih inštrumentalnih zvokov človeštva, predstavlja razvoj glasbil od kamene dobe do srednjega veka in kaže, kako so glasbo ustvarjali že pred tisočletji.

Interaktivno zasnovana predstavitev je rezultat muzikološko-arheoloških raziskav in obsega tri teme: Prvi zvoki človeštva predstavijo naše vedenje o glasbi v kameni dobi; tema Glasbila skozi čas prikazuje razvoj glasbil in glasbene stike v bronasti in železni dobi, tema Glasba za ljudi – glasba za bogove pa odkrije, kako so glasbila uporabljali in kakšen pomen pripisujemo njihovim zvokom.

Obiskovalci bodo glasbo starodavne Evrope lahko raziskovali s številnimi ponazoritvami, animacijami, predvsem pa z visokokakovostnimi replikami in mnogimi glasbenimi posnetki.

Ob razstavi napovedujejo vodstva, koncerte, predavanja in delavnice za družine.

Potujoča razstava, ki bo v Ljubljani na ogled do 24. avgusta, je rezultat dolgoletnega vseevropskega projekta Emap (The European Music Archaeology Project) in gostuje na uveljavljenih razstaviščih od Ystada na Švedskem in Valladolida v Španiji do Narodnega muzeja Slovenije, od koder bo odpotovala v Rim.