Deloskop izpostavlja: Gionata Gatto

Ljubljana, Galerija Kresija. 24. 5., ob 17. in 19. uri.

Objavljeno
23. maj 2017 19.40
M. V.
M. V.

V Galeriji Kresija bodo danes odprli razstavo GeoMerce: rudarjenje s pomočjo rastlin.

Razstavni projekt Gionate Gatto temelji na predpostavki, da so nekatere rastline, znane kot hiperakumulatorji, še posebej uspešne pri absorpciji težkih kovin iz zemlje in njihovem kopičenju v listih. Nakopičene kovine zberejo z nabiranjem in sežiganjem listov, postopek pa imenujejo fitorudarjenje.

Raziskovalni projekt GeoMerce, rudarjenje s pomočjo rastlin se ukvarja z možno prihodnostjo, v kateri bi človek in rastline lahko sodelovali in ustvarili novo vrsto »kmetijstva«, temelječo na pridobivanju kovin iz onesnažene zemlje. Ker so nekatere težke kovine predmet trgovanja na mednarodnih borzah, je projekt polja in pridelke na novo opredelil kot finančna sredstva, s katerimi je mogoče trgovati.

Instalacija Gionate Gatto spremlja proces nalaganja kovin v izbranih rastlinah in ga navzkrižno v živo primerja z borzno vrednostjo nakopičenih kovin. Razstava je spremljevalni dogodek programa BIO25.

V Galeriji Kresija jo bodo odprli nocoj ob 19. uri, ob 17. uri pa napovedujejo še pogovor o življenju rastlin in javno licitacijo rastlin.