Deloskop izpostavlja: Božo Štajer

Ljubljana, Mestna hiša, Zgodovinski atrij. 8. 5., ob 18. uri.

Objavljeno
05. maj 2017 20.47

Petdeseto obletnico smrti fotografskega mojstra Boža Štajerja (1910–1967) bodo počastili z retrospektivno razstavo stotih izbranih fotografij iz bogate zapuščine enaindvajset tisoč negativov, ki jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Razstavo bodo odprli v Zgodovinskem atriju Mestne hiše nocoj ob 18. uri, drugi del izbora fotografij pa bo na ogled v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Štajerjeva dvajsetletna fotografska kariera je bila bogata. Preizkusil se je v vseh zvrsteh fotografije: v dokumentarni, reportažni, modni in reklamni. Velik del opusa je posvetil fotografiji filma in filmskih snemanj v obdobju delovanja pri podjetju Triglav film (1948–1963).

Razstava bo na ogled na dveh lokacijah. V Zgodovinskem atriju Mestne hiše bo do 31. 5. predstavljenih šest večjih sklopov. Na ogled bo serija Sečoveljske soline, serija moških in ženskih portretov, ki jih je posnel ob svojem delu na terenu ali za končnega naročnika, med njimi fotografije sabljača Rudolfa Cvetka, fotografije slovenske prestolnice ter cikel fotografij slovenskih kiparjev in posnetkov njihovega ustvarjanja.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo do 14. 6. na ogled trideset posnetkov filmskih prizorov in fotografije, posnete med snemanjem kar osmih slovenskih filmskih uspešnic, ter fotografije iz avtorjevega osebnega življenja.

Ob razstavi bo v Slovenski kinoteki maja in junija na ogled cikel Štajerjevih fotografij iz zbirk Triglav filma in Viba filma iz arhiva Slovenske kinoteke. Tu bo 29. 5. ob 19. uri tudi projekcija filmske uspešnice Ne čakaj na maj.