Deloskop izpostavlja: Metka Krašovec

Ljubljana. Bežigrajska galerija 2.

Objavljeno
10. maj 2017 19.31
M. V.
M. V.

V Bežigrajski galeriji 2 so sinoči odprli pregledno razstavo akademske slikarke Metke Krašovec.

Izbor del letošnje Prešernove nagrajenke za življenjsko delo na področju slikarstva temelji na različno zasnovanih risbah in slikah ustvarjenih med letoma 1968 in 2016.

Kustos razstave Miloš Bašin je pripravil zaokroženo predstavitev del iz vseh obdobij njenega ustvarjanja in njenih upodobitvenih načinov. Kot je zapisal v spremnem besedilu, avtorica navdih za delo črpa iz življenja. Številna potovanja in spremembe okolja so jo zaznamovali že v ranem otroštvu, kar je močno vplivalo na njeno samohodniško držo, barvno nasičene impresije pa na izoblikovanje njenega umetniškega izraza.

Metka Krašovec je bila po študiju slikarstva in grafike na ljubljanski likovni akademiji v letu 1966/1967 asistentka na oddelku za slikarstvo in grafiko na Ohio University Athens v ZDA, v letu 1974/75 pa štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal Collegeu of Art v Londonu. Leta 1977 se je zaposlila na ALUO v Ljubljani kot docentka za risanje in slikarstvo, kjer je kasneje kot redna profesorica delala do upokojitve.

Kraševčeva ustvarja na področju risbe, slike, grafike in scenografije. Doma in v tujini je sodelovala na skoraj 500 samostojnih in skupinskih razstavah in za svoje delo prejela številna priznanja. Med našimi najvidnejšimi nagrado Prešernovega sklada leta 1973, Jakopičevo nagrado leta 1983 in Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2017.