Deloskop izpostavlja: Pregledna razstava Milene Stibilj Lah

Ajdovščina, Pilonova galerija. Odprttje razstave 9. 6., ob 19. uri.

Objavljeno
08. junij 2017 19.59
M. V.
M. V.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo nocoj ob 19. uri odprli pregledno razstavo del vipavske kiparke in slikarke Milene Stibilj Lah.

V Vipavskem križu leta 1920 rojena likovna ustvarjalka se je pred drugo vojno preselila v Zagreb. Umetnosti kiparstva se je po vojni učila na tamkajšnji likovni akademiji pri profesorju Vanji Radaušu in v Zagrebu ostala do smrti leta 2003.

V 50-letnem delovanju je ustvarila izjemen kiparski in slikarski opus. V zagrebški Moderni galeriji so ugledno likovno ustvarjalko druge polovice 20. stoletja predstavili leta 2014 na obsežni retrospektivni razstavi Sjaju, sjaj!.

V Sloveniji je kiparka skoraj neznana. Nuja, da se pri nas predstavi celosten pregled njenega opusa, pa je po več kot desetletju dobila epilog v Pilonovi galeriji Ajdovščina, ki bo Lahovo predstavila na letošnji osrednji galerijski razstavi.

Razstava obsega izbor 60 del (kipov, risb in slik) ter fotopovečav kiparkine javne plastike v Sloveniji. Predstavlja izseke celote, ki bodo obiskovalcem prikazali delo izjemne kiparke.

Eksponatom v galerijskem prostoru so dodali še enega na prostem, na robu ajdovskega parka – Spomenik upora primorskega ljudstva (na fotografiji), ki velja za prvo javno skulpturo Milene Lah blizu njenega rojstnega kraja.

Dela za razstavo, ki bo na ogled do 1. 10., so posodili Igor Lah, Zagreb, Gregor Masnec, Zagreb, Hazu Gliptoteka, Zagreb, in Umetnostna galerija Maribor, njihov izbor pa sta pripravila Tina Ponebšek, kustosinja razstave, in Igor Lah.